Linkovi

Ukrajina i Evropa: Bojkot, ili ne „Eura 2012“


Evropa je podijeljena. Na jednoj strani su oni koji misle da će se bojkotom postći više. Na drugoj su oni koji tvrde da će se visoki gosti, brojni posjetioci i mnogi strani novinari mnogo jasnije uvjeriti u tamne strane stanja u Ukrajini, ako dođu na na nogometne stadione.

Međunarodne krontroverze povodom postupaka prema Yulii Timoshenko, bivšoj predsjednici vlade Ukrajine, sada zatvorenici, dobile su i nogometnu dimenziju visokog nivoa. Ukrajina je, uz Poljsku, domaćin završnice evropskog nogometnog prvenstva idućeg mjeseca. Dobar broj najviših zvaničnika zemalja čije su se reprezentacije plasirale u završnicu najavljuju da će bojkotirati utakmice koje budu igrane u Ukrajini zbog zlostavljanja zatvorene gospođe Timošenko. Ukrajinska vlada na takve najave uzvraća ocjenom da je to vraćanje taktici nekadašnjeg hladnog rata.

Prije neki dan, 1. maja zapravo, na ulicama Kijeva veliki broj stanovnika glavnog grada Ukrajine, članova i simpatizera Komunističke partije Ukrajine, osim prvomajske parade izrazili su i snažnu podršku bivšoj premijerki.

„Nije nimalo pravedno to što čine Yulii Timoshenko. Svakome bi to trebalo biti jasno. I Evropska unija bi trebalo da je brani“ - kaže jedan mladi Kijevljanin.

Gospođa Timoshenko štrajkuje glađu, a na fotografijama koje su doprle u javnost, vide se modrice na njenim rukama i na stomaku od udaraca, kako ona tvrdi, zatvorskih čuvara. Ukrajinska vlada demantira te tvrdnje. Ona je, inače, osuđena na 7 godina zatvora zbog navodne zloupotrebe službenog položaja. Za te optužbe tvrdi da su bile politički motivirane.

Objavljene fotografije podstakle lidere nekoliko evropskih zemalja da izjave da će bojkotirati nogometne mečeve u Ukrajini. Najavili su to i svi ministri holandske vlade i predsjednik Evropske komisije.

Njemački ministar za zaštitu okoline Norbert Roettgen ističe:

„Mislim da bi ministri i predsjednici vlada trebalo da bojkotiraju utakmice jer bi njihovo prisustvo značilo opravdavanje postupaka jednog diktatorskog režima.“

Za razliku od njega, ministri vanjskih poslova Njemačke i Švedske odbacuju ideju o bojkotu.

Ukrajinka Orysia Lutsevych, analitičarka londonske grupe Chatam smatra da bi bojkot pogodio sve Ukrajince:

„Mislim da bi bolji način bio pristici druge vrste na sadašnju vladu Ukrajine, a ne bojkot prvenstva. Sa mnogo novinara i visokih gostiju u Ukrajini, mogli bi snažno istaknuti pitanje ljudskih prava i demokratije.“

Ukrajina se nada da će „Euro 2012“ biti dobra promocija države u očima preko milion posjetilaca, koliko ih se očekuje. Sa kontroverzama vezanim za slučaj Yulie Tymoshenko dileme da li će to biti moguće sasvim su opravdane.

Bilo kako bilo, Evropa je podijeljena. Na jednoj strani su oni koji misle da će se bojkotom postći više. Na drugoj su oni koji tvrde da će se visoki gosti, brojni posjetioci i mnogi strani novinari mnogo jasnije uvjeriti u tamne strane stanja u Ukrajini, ako dođu na na nogometne stadione.

XS
SM
MD
LG