Linkovi

Sukob u Ukrajini najteže pogađa penzionere


3月7日莫斯科反战集会,物理学家米哈伊尔手举标语:克里米亚属于乌克兰, 公民们(我们的)祖国处在危险之中,我们的坦克在别人的土地上(美国之音 白桦拍摄)
3月7日莫斯科反战集会,物理学家米哈伊尔手举标语:克里米亚属于乌克兰, 公民们(我们的)祖国处在危险之中,我们的坦克在别人的土地上(美国之音 白桦拍摄)

U istočnoj Ukrajini, sukob između vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija se uveliko odražava na starije osobe. Prema procjenama UN-a, više od polovine raseljenih usljed sukoba su stare osobe, koje obično pate zbog lošeg zdravlja, ansksioznosti i nedostatka osnovnih usluga. Novinar Glasa Amerike Patrick Wells se javlja iz mjesta Debaltseve.

U predgrađu Debaltseva, 77-godišnja penzionerka Lysia Stepanovna se nastoji pomiriti sa događajima u proteklih nekoliko mjeseci. Tu je u miru živjela 16 godina sve do januara, kada se njen grad našao u vrtlogu masivne pro-ruske pobunjeničke ofanzive kao epicentar nove krize između Rusije i zapada. Tu su ispaljivanje rakete, i kuća do njene je direktno pogođena.

Jedne noći sam čula udaljeni prasak, i odjednom su svugdje okolo počele padati rakete. Bila sam toliko prestrašena, nikada u životu nisam čula tako glasan prasak. Puzala sam uz ormar i molila se bogu da mi ili pomogne ili me ubije. Nisam željela ostati osakaćena, priča Lydia.

Stres usljed rata se na užasan način odražava na starije osobe u Ukrajini. Mnogi sada žive bez gasa, vode ili struje. UN procjenjuje da su 60% raseljenih osoba stari, koji često imaju narušeno zdravlje i pate od anksioznosti.

Svaki dan smo bili bombardirani, kada bi ste išli u WC bojali ste se, kada bi ste otišli po vodu, bojali bi ste se. Kada nosite vodu i bombardiranje počne, samo počnete bježati. Bombe padaju na sve strane, kaže Lydia Stepanovna.

Mnogi penzioneri u područjima koje drže pobunjenici nisu mjesecima dobili penzije, iako su pobunjeničke vlasti podijelile pomoć i nedavno isplatile 40 dolara po osobi. Na kuhinjskom zidu u Lidijinoj kući stoji slika ukusnog doručka. Ali na starom šporetu stoje samo osušeni kruh i luk, jabuke, i orasi koje ubere u svom vrtu. Lidijina najbolja prijateljica Lida ima 80 godina i živi preko puta ulice. Tokom granatiranja je mjesec dana živjela u podrumu.

Svi prozori u mojoj kući su slomljeni, a krov je pun rupa. Kada pada kiša, voda se sljeva unutra, kaže Lida.

Zbog toga, kaže ona, sada ima kašalj koji ne prolazi. Ovo nije prvi rat kroz kojeg prolaze Lydia i Lida. Obje su bile djevojčice tokom drugog svjetskog rata i sjećaju se njemačke invazije 1941. Lidijina majka je tada radila u fabrici.

Živjeli smo u blizini tvornice koja je cijelo vrijeme bila bombardirana. Sjećamo se bombardera u zraku.

Danas se Lidijin sin bori sa pobunjenicima, a ona kaže da jedino što želi je da rat prestane.

Za ovaj rat nema razloga. Niko na svijetu ne shvata zašto je on počeo. Čak i kada su njemački vojnici ovdje bili, nismo vidjeli dešavanja kakva vidimo danas. Kada sam otišla iz ovog grada bio je dovoljno uništen, kada sam se vratila, samo sam počela plakati, kaže Lydia.

Starije osobe u Ukrajini su već prošle kroz dva rata. I dok se vode nove borbe, oni možda čak i najviše, shvataju besmislenost sukoba.

XS
SM
MD
LG