Linkovi

Ukrajinska revolucija dostojanstva


Ambasador Geoffrey Pyatt
Ambasador Geoffrey Pyatt

Prije samo nekoliko nedjelja su separatisti na istoku Ukrajine bili na brzinu skupljena grupa ekstremista koja je uspjela zauzeti nekoliko zgrada. Danas, oni su efikasna vojna snaga koja je izvela uspješne napade na glavni aerodrom na istoku Ukrajine, kao i na nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica.

Ambasador Pyatt kaže da oni to ne bi mogli bez pomoći, i dodaje:

"Postoje mnogi dokazi da ove grupe dolaze preko ruske granice. Lično ne vjerujem da bi se sve ovo moglo dogadjati bez neke vrste službenog , ako ništa drugo, onda barem odobrenja.

Američki ambasador je osudio separatističke napade, za koje kaže da im je cilj stvoriti kaos u zemlji koja formira novu vladu.

Pyatt je takodjer pohvalio izbore održane u nedjelju, i to u većini dijelova Ukrajine, bez obzira na nasilje na istoku. On se slaže s promatračima da su rezultati izbora legitimni, iako mnogi na istoku nisu mogli glasati.

"Ovo su, može se reći, možda najslobodniji izbori u povijesti Ukrajine, u smislu spektra kandidata, kvalitete administrativne organizacije, dokazane slobode medija...Ovo su i za Ukrajinu i za njen narod bili pozitivni izbori.

Ambasador Pyatt kaže da očigledni pobjednik Petro Poroshenko, ima neupitan mandat i Sjedinjene Države podržavaju njegove prioritete: postizanje mira na istoku, povezanost s narodom, borbu protiv duboko ukorijenjene korupcije, i približavanje Ukrajine zapadu.

"Mi na ovo gledamo kao na način da se za ukrajinski narod izgradi prosperitet , za ukrajinske institucije stabilnost, način da se stvori pravednije , demokratsko društvo."

Pyatt kaže da su Sjedinjene Države i saveznici već obezbijedili novu ekonomsku i vojnu pomoć, a da će se taj proces i nastaviti.On objašnjava:

"Jedna od kategorija dobra koje obezbjedjujemo su dodatni radio sistemi kako bi pomogli u procesu komande, kontrole, komunikacija, dakle, sposobnosti ukrajinske vojske da se adaptira na novu vrstu sigurnosne situacije.


Ambasador Pyatt takodjer kaže da ne žali zbog američke podrške pro-evropskom pokretu koji je vodio svrgavanju bivšeg ukrajinskog predsjednika, ali i izazvao rusko oduzimanje Krima, kao i miješanje u istočnu Ukrajinu. On je odbacio ruske optužbe prema kojima su Sjedinjene Države orkestrirale taj pokret, i nazvao posljednjih 6 mjeseci u Ukrajini "revolucijom dostojanstva. "
XS
SM
MD
LG