Linkovi

Ukrajina: Šta će donijeti Minsk dva?!


Washington razmatra opciju slanja oružja Ukrajini, ako sutrašnji razgovori ne daju rezultata. Dosta je onih, u zemljama istočne Evrope naročito, koji vjeruju da se pred Rusijom ne smije ustuknuti.

Posljednjih dana Njemačka naglašeno upozorava da je mir u Evropi u opasnosti ako Zapad odustane od principa punog poštovanja teritorijalnog integriteta svake države. Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je to i tokom jučerašnjeg susreta sa predsjednikom Sjedinjenih Država Barackom Obamom, dva dana prije sastanka sa predsjednicima Rusije, Ukrajine i Francuske koji će, kako je planirano, biti održan u Bjelorusiji. Cilj tok sastanka je definirati način i put okončanja sukoba na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, već pozadugo i neizvjesno je do kada, željeznička stanica u Slavjansku prepuna je onih koji bježe od rata, nasilja, razaranja.... Nose sa sobom ono najnužnije. Svjetlana, izbjeglica iz Popasne kaže:

"Grad je razoren. Ostali smo bez krova na glavom. Nemamo novca, spašavamo djecu. Ne znamo šta da radimo i kuda da idemo. Političari bi morali postići dogovor. Mi smo očajni."

Nova nada za postizanje dogovora je za sutra planirani susret čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke u Minsku. To bi mogla biti prekretnica kaže Jonathan Eyal, analitičar Kraljevskog instituta iz Londona, i dodaje:

"Kuda bi i kako bi ukrajinska kriza dalje tekla teško je reći ako bi, umjesto dogovora, jedan od koraka bio naoružavanje ukrajinske armije."

Washington razmatra opciju slanja oružja Ukrajini, ako sutrašnji razgovori ne daju rezultata. Dosta je onih, u zemljama istočne Evrope naročito, koji vjeruju da se pred Rusijom ne smije ustuknuti, ističe Jonathan Eyal:

"Za mnoge članice NATO saveza to je pitanje života i smrti. Ne činiti ništa da se zaustavi ruska agresija vrlo ozbiljno dovodi u sumnju i same temelje evropske sigurnosti. Ništa ne činiti nije opcija."

Evropska unija je zamrzla nove sankcije prema Rusiji zbog sutrašnjih razgovora u Minsku. Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond traži od evropskih partnera da održe pritisak na Moskvu:

"Sve dok ne vidimo na terenu da Rusija povlači vojne snage, da poštuje granicu sa Ukrajinom, da je zaustavila doturanje oružja, ne možemo olakšati naš pritisak."

Ukrajina i Zapad će insistirati da se dogovorom, bilo kakav da bude, ne dozvoli zamrzavanje sadašnjeg stanja na terenu, ocjenjuje Samuel Greene, direktor Instituta za Rusiju londonskog Kraljevskog koledža:

"Nužno je osigurati mehanizme i načine koji će omogućiti Kijevu da obnovi suverenitet i kontrolu na istoku Ukrajine. Mislim da će Rusija i pro-ruski separatisti, najčvršće što mogu, nastojati da se ne preciziraju jasne i čvrste garancije o tome."

Rusija i Ukrajina su potpisale sporazum o prekidu oružanih sukoba u septembru prošle godine. Sukobi su, ipak, intenzivirani, a separatisti su proširili područja pod njihovom kontrolom.

"Ako bi bile prihvaćene sadašnje linije koje su rezultat ruske vojne pomoći, imali bi Ukrajinu koja se teritorijalno urušava prema Rusiji" - naglašava Jonathan Eyel.

U komentaru za jedan egipatski list ruski predsjednik Vladimir Putin je, pred posjetu Kairu, ponovo optužio Zapad da je izazvao ukrajinsku krizu prisiljavajući Kijev da bira između Istoka i Zapada. Moskva na tu krizu još uvijek gleda kroz geopolitičku prizmu hladnog rata, smatra Jonathan Eyel:

"Rusija se čvrsto drži pogleda na svijet u kontekstu sfera uticaja - ovo su moji sateliti, a ono su vaši. U takvom gledanju na svijet teško je postići trajan konsenzus."

Uz sve razlike, duboke razlike u stajalištima Rusije i Zapada, analitičari ocjenjuju da su pregovori o budućnosti Ukrajine najbolja nada za prekid sukoba, prolijevanja krvi i razaranja.

Ukrajina: Šta će donijeti Minsk dva?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

XS
SM
MD
LG