Linkovi

Rusija referendume poštuje, Amerika ih ne priznaje


Pro - ruski separatisti u regionu Luhanska su proglasili neovisnost od Kijeva, ubrzo nakon što su to isto uradili separatisti u Donetsku, ujedno zatraživši od Rusije da razmotri pripajanje regiona Ruskoj Federaciji.Oba proglašenja nezavisnosti od vlade u Kijevu stižu nakon jučer održanih referenduma u ovim regionima.

Ruska novinska agencija RIA Novosti je navela riječi separatističkog lidera Valerya Bolotova da samoproglašena Narodna Republika Luhansk započinje novi život bez Kijevskih vlasti, koje je optužio za fašizam i nacionalizam.

Iz Bijele Kuće je stiglo saopćenje da Sjedinjene države ne priznaju rezultate referenduma na istoku Ukrajine. Glasnogovornik američke administracije Jay Carney je rekao da je Washington razočaran što Moskva nije iskoristila svoj utjecaj kako bi spriječila ove referendume.

Tijekom novinske konferencije , čelnik izborne komisije samoproglašene Narodne Republike Donetsk Roman Lyagin, je izjavio da je oko 75 posto od otprilike tri miliona ljudi u regionu glasalo, a da je velika većina glasača podržala suverenitet regiona.

"Mi u potpunosti razumijemo da ovaj referendum svijet neće priznati. Evropske organizacije i svjetske vlade ga neće priznati, ali želimo da nas putem rezultata ovog referenduma svatko čuje, i uvidi moć naroda. ", kazao je Lyagin.

Novinar Glasa Amerike u Donetsku je glasanje opisao kao opći nered, bez jasno utvrdjene procedure o brojanju glasova. Ima izvještaja o višestrukom glasanju, i o špekulacijama sa glasačkim kutijama.

U medjuvremenu je ukrajinski predsjednik Oleksandr Turchynov nazvao pobunjeničke izbore u Donetsku i Luhansku , prijevarom i dodao:

"Ta farsa koju separatisti nazivaju referendumom nije ništa drugo do propaganda koja dolazi od onih koji stoje iza zločina kao što su ubijanje, mučenje, i otmica ljudi. "

Turchynov je dodao da ipak želi nastaviti dijalog s onima koji nisu okrvavili ruke, i koji su spremni braniti svoja stajališta na legitiman način.

Kremlj je izdao saopćenje u kojem stoji da Rusija poštuje rezultate referenduma, i pozvao na dijalog izmedju vlade Ukrajine i dva separatistička regiona. I ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio da Rusija poštuje referendum u istočnoj Ukrajini.
XS
SM
MD
LG