Linkovi

Ukrajina: Yanukovichu suditi u Hagu


Rezoluciju u kojoj se navodi da i Yanukovichevim najbližim saradnicima takođe treba biti suđeno u Hagu, poslanici su podržali velikom većinom.

Na današnjem zasjedanju ukrajinskog parlamenta istaknuto je da bi zbačenom predsjedniku Viktoru Yanukovichu trebalo biti suđeno u Hagu na Međunarodnom sudu za zločine. Osim toga, danas planirano glasanje o formiranju vlade nacionalnog jedinstva odgvođeno je za četvrtak. To dvodnevno odlaganje omogućiće temeljetije konsultacije istakao je Olexander Turchinov, predsjedavajući parlamenta i vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine.

Na Trgu neovisnosti u centru Kijeva danas je bilo vrlo mirno. Pred zgradom parlamenta članovi "samoodbrambene milicije" osiguravali su neometan dolazak poslanika na zasjedanje. Trebalo je da se izjasne o rezoluciji kojom se otvara mogućnost da bivšem ukrajinskom predsjedniku, kada bude uhvaćen, bude suđeno na najvišem međunarodnom sudu za zločine, kao ključnom krivcu za nasilje u kojem je smrtno stradalo više od 100 osoba, a povrijeđeno preko dvije hiljad3.

Predsjednik parlamenta i vršilac dužnosti predsjednika države Olexander Turchinov je tim povodom rekao:

"Ukrajinski parlament trebalo bi prihvati jurisdikciju Međunarodnog suda za zločine u Hagu u podizanju optužnice i suđenju bivšim najvišim ukrajinskim zvaničncima čije je ponašanje dovelo do vrlo teških posljedica i masovnih ubistava Ukrajinaca tokom mirnih prosvjeda 21. i 22. februara."

Uz mnoge druge poslanike i Arseniy Yatsenyuk, inače i lider jedne od parlamentarnih stranaka, je istakao:

"To je jedini put ... Međunarodni tribunal za zločine. Mi odmah i sada trebamo ljudima vratiti mir i početi obnavljati državu."

Rezoluciju u kojoj se navodi da i Yanukovichevim najbližim saradnicima, bivšem ministaru unutarnjih poslova Vitalyu Zakharchenku i bivšem glavnom tužitelju Viktoru Psonki takođe treba biti suđeno u Hagu, poslanici su podržali velikom većinom.

Formiranje vlade nacionalnog jedinstva, o čemu je danas takođe trebalo da se izjasne poslanici, odgođeno je za dva dana na prijedlog predsjednika parlamenta i uz obrazloženje da su nužne temeljitije konsultacije. Nakon zasjedanja poslanik Arseniy Yatsenuk je rekao:

"Novi rok je četvrtak. Moramo formirati odgovornu vladu. Moramo izabrati one koji će krajne odgovorno voditi Ukrajinu u procesu smirivanja stanja i obnove."

I na današnjem zasjedanju parlamenta upozoreno je da je svako zagovaranje podjele Ukrajine neprihvatljivo, a da sa Rusijom treba održavati odnose na principima uzajamnog poštovanja i nesputavanja ukrajinskog puta ka Evropi.

Visoka komesarka Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton tokom današnjeg susreta sa novim ukrajinskim zvaničnicima obećala je snažnu i podršku Evropske unije, posebno u nastojanjima da Ukrajina sto brže prevlada ekonomsku krizu. Nije govorila o detaljima eventualne finansijske pomoći, ali je istakla da će Evropska unija sa Međunarodnim monetarnim fondom svestrano ramotriti najfunkcionalnije oblike pomoći i podrške.

Ukrajina: Yanukovichu suditi u Hagu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG