Linkovi

Državni sekretar Kerry: Naše se stajalište nije nimalo promijenilo - Rusija je prekršila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine


Državni sekretar John Kerry je izjavio danas u Parizu da su se sve strane uključene u razgovore o situaciji u Ukrajini složile da je važno naći rješenje putem dijaloga.

Državni sekretar je nakon sastanaka s ministrima vanjskih poslova Britanije, Francuske, Njemačke , Ukrajine i Rusije, izjavio da su današnji razgovori početak pregovora, i nazvao ih vrlo konstruktivnim. On je dodao da je do Rusije da smiri situaciju u Ukrajini, tako što će svoje trupe vratiti u vojne baze i potom prihvatiti medjunarodne promatrače i promatrače stanja ljudskih prava na Krimu.

Kerry je takodjer rekao da se pozicija Sjedinjenih Država nije nimalo promijenila , i dodao da je Rusija prekršila ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, što je ujedinilo medjunarodnu zajednicu u podršci ukrajinskom narodu.

Prethodno su Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Britanije i Ukrajine izdali zajedničko saopštenje u Parizu na sastanku povodom Libana, u kojem pozivaju na direktne razgovore Rusije i Ukrajine ističući da je to ključno za rješenje konflikta na Krimu.

Državni sekretar Kerry i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov nisu se zvanično sastali, ali su privatno razgovarali na marginama sastanka u Parizu. Prema saopštenju State Departmenta Kerry je apelovao na Lavrova da se lično sastane sa prijelaznim ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, što se do sada nije desilo.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmussen najavio je u međuvremenu da će alijansa preispitati svoju saradnju sa Rusijom, dok će u isto vrijeme povećati angažovanje sa ukrajinskim civilnim i vojnim liderima.
XS
SM
MD
LG