Linkovi

Ukrajina: Borbe se prenijele na Odessu, najmanje 38 mrtvih


Odessa, 2. maja 2014.
Policija u ukrajinskom lučkom gradu Odessi kaže da je najmanje 38 osoba izgubilo život u požaru jedne zgrade koja se zapalila usljed žestokih sukoba izmedju pro-ruskih separatista i pristalica vlade u Kijevu. U saopćenju policije se kaže da je požar izbio u zgradi trgovačkog sindikata, a ruska novinska agencija RIA NOvosti javlja da je još 50 osoba ranjeno, uključujući 10 policajaca.

Nasilje u Odessi je izbilo nekoliko sati nakon što je ukrajinska vlada krenula s prvim velikim napadom na grad Slovyansk koji drža separatisti.

Večeras su zapadni mediji izvijestili da su snage ukrajinske vlade zauzele pobunjeničke kontrolne punktoveu predgradjima Slovyanska, ali nisu se uspjeli pokrenuti dublje prema dobro utvrdjenom gradu. Pro - ruski separatisti su srušili dva ukrajinska helikoptera tijekom borbi, pri čemu su dva pilota poginula, a treći ukrajinski vojnik koji se nalazio u jednom od helikoptera je, kako se navodi, uhvaćen i prebačen u bolnicu.

U Washingtonu je predsjednik Obama, govoreći na zajedničkoj press konferenciji s njemačkom kancelarkomo Angelom Merkel, izjavio da ako rusko liderstvo nastavi s destabilizacijom Ukrajine, Sjedinjene Države i Evropska Unija će povući naredne poteze, uključujući i dplomatske i ekonomske sankcije.

Komentari (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG