Linkovi

Obama: Razmatramo cijeli niz ekonomskih i diplomatskih sankcija prema Rusiji


Americki predsjednik Barack Obama je danas izjavio da Sjedinjene Drzave razmatraju niz ekonomskih i diplomatskih koraka u cilju izolacije Rusije, i ujedno je pozvao americki Kongres da suradjuje s Bijelom Kucom na pripremanju paketa ekonomske pomkoci Ukrajini.

Obama je rekao da je ulaskom ruske vojske na Krim prekrseno medjunarodno pravo , dodajuci da niti jedna zemlja nema pravo poslati vojsku na drugu zemlju a bez ikakve provokacije.

Obama je rekao da Rusija mora uzeti u obzir medjunarodnu osudu svog vojnog poteza , dodajuci da ce se ta akcija vremenom pokazati skupom, usljed sankcija i izolacije , koji ce uslijediti ukoliko se ovo stanje nastavi ili pak pogorsa.

Americki drzavni sekretar John Kerry ce sutra u Kijevu Ukrajini ponuditi vrlo konkretan ekonomski paket pomoci, zakljucio je americki predsjednik.

Ruska burza pada

Rusija je vec platila veliki financijsku cijenu za vojnu intervenciju u Ukrajini, nakon sto su dionice , i vrijednost rublje, danas vrtoglavo opale. Burza u Moskvi je pala u vrijednosti za 11.3 posto, ponistivsi gotovo 60 milijardi dolara vrijednosti ruskih kompanija u jednom danu, a ruska centralna banka je potrosila 10 milijardi svojih rezervi da ojaca rublju. Investitori se boje eskaliranja tenzija sa Zapadom.

U prvom javnom pojavljivanju u gotovo nedjelju dana, ruski predsjednik Putin je odletio na zapad Rusije kako bi promatrao vojne manevre, ocigledno organizirane kako bi se pokazala snaga Rusije.

Ruska Crnomorska flota je zanijekala ranije izvjestaje ruske agencije Interfax da je ukrajinskim snagama na Krimu dat ultimatum o predaji,ili ce se suceliti sa napadom.

UN, EU pozivaju na suzdrzanost

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon je pozvao ruske i ukrajinske vlasti da smanje tenzije i da se ukljuce u konstruktivan dijalog kako bi se naslo rjesenje. Generalni tajnik UN-a i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov bi trebali odrzati bilaterlane razgovore tijekom zasjedanja Vijeca UN-a za ljudska prava koje se dnas otvorilo u Zenevi.

Gospodin Ban je rekao novinarima u Zenevi da radi na vise frontova kako bi se iznaslo rjesenje krize.

Sef za vanjsku politiku Evropske Unije, Catherine Ashton je pozvala Rusiju da povuce trupe sa Krima i da pocne s konsultacijama sa vladom u Kijevu. withdraw its troops to their bases and hold consultations with Ukraine.

Lideri Veropske Unije se trebaju sastati na vanrednom summitu 6. marta u Brusselsu radi situacije u Ukrajini.

McCain napada Putina

U medjuvremenu, povukavsi paralelu izmedju situacije na Srednjem Istoku i situacije u Ukrajini, americki senator John McCain je danas izjavio da je
"Krim suvereni dio suverene drzave Ukrajine." On je podsjetio da su na stotine hiljada Ukrajinaca stajali po ledenom vremenu na trgu u Kijevu kako bi porucili da ne zele biti dio Putinove Rusije.


McCain je takodjer rekao da je ruski lider samo cekao da se zavrsi Olimpijada u Sochiju kako bi poduzeo okupaciju Krima.

"Radi se o drskom cinu Vladimira Putina, cinu kojeg ne moze prihvatiti svjetska zajednica. Ovako se ne mogu stvari zavrsiti. Moram biti posten pa reci: ne postoji nikakva vojna opcija koju bismo mogli sada poduzeti, ali najmocnije i najjace zemlje svijeta bi trebale da imaju dovoljno drugih opcija, kazao je senator McCain.


Sve vece prisutstvo trupa

Vrsitelj duznosti ukrajinskog predsjednika je kazao danas da rusko vojno prisutstvo na Krimu raste i pozvao Rusiju da okonca, kako je rekao, agresiju i piratstvo.

Oleksandr Turchynov je takodjer potvrdio da je ruska Crnomorska flota opkolila ukrajinska mornaricka plovila u zaljevu Sevastopolja.
XS
SM
MD
LG