Linkovi

Ukrajina: "To je rat. Da je bilo razuma, ništa se ne bi desilo.“


Jedinice ukrajinske armije iz Nikišina su se povukle 30. janura. Separatisti su preuzeli kontrolu. Sada je selo razoreno, bez ičega bi bilo vrijedno čuvati i braniti.

Selo Nikišino, na istoku Ukrajine, nakon januarskih borbi, je razoreno. Devedeset odsto kuća je uništeno ili teško oštećeno u sukobima ukrajinskih regularnih jedinica, koje su pokušavale spriječiti nadiranje proruskih pobunjeničkih snaga prema obliženjem strateški važnom gradu Debaljcevo. U tome nisu uspjele, a ono što je ostalo od sela sada nije bitno ni jednoj ni drugoj strani.

Ukrajinski mediji nazvali su Nikišino vratima pakla. Pet kilometara južno od Debaljceva to selo je sada još jedna grozna slika rata. Ni jedna kuća nije ostala neštećena nakon borbi za Debaljcevo, ključnu željezničku rakrsnicu, čijim kontroliranjem separatisti imaju najlakšu komunuikaciju od Donjecka i Luhanska do ruske granice. Krajem januara, posljednjih dana žestokih brobi u i oko Nikišina, branjeni su, ili osvajani, kuća po kuća, štala po štala.

U Nikišinu je živjelo više od hiljadu stanovnika. Sada samo poneko skupi hrabrosti da kroči u selo. Irina Ribinskaja je jedna od rijetkih:

"Nas troje, moj muž, njegova majka i ja živjeli smo ovdje, u ovoj kući. Imali smo i ljetnju kuhinju, štalu za kravu i garažu. Sve je uništeno, sada ništa nemamo."

Elena i njen suprug Viktor navratili su da nahrane pse. Nedavno su se penzionirali nakon dugogodišnjeg teškog rada u rudnicima i na zelježnici. Tjedne su proveli u podrumu prije nego su bili prisiljeni napustiti selo. Elena kaže da je njihova kuća bila najljepša u ulici. Sada jedva da je nešto ostalo od te kuće:

"To je rat. Da je bilo razuma, ništa se ne bi desilo. Nismo bili ovdje kada je naša kuća razorena. Bili smo sretni što smo se mogli skloniti od granatiranja. Ko zna ko nam je uništio kuću.

Seoski spomenik borbama iz Drugog svjetskog rata jedini je očuvaniji objekat u selu. Na okolnim poljima milioni stabljika suncokreta propadaju. Jedinice ukrajinske armije iz Nikišina su se povukle 30. janura. Separatisti su preuzeli kontrolu. U selu nije ostalo ništa što bi bilo vrijedno za držati i braniti.

Ukrajina: "To je rat. Da je bilo razuma, ništa se ne bi desilo.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG