Linkovi

Ukrajinski revolucionarni borci bi mogli postati opasan teret


Istraživanja javnog mijenja pokazuju da radikalne grupe nemaju podršku javnosti, i neki strahuju da bi one, kada dođe vrijeme izbora, mogle zahtijevati još više za svoje požrtvovanje.

Prelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turchynov je osudio ultranacionalistički pokret pod imenom Desni sektor, nakon što su njegovi pripadnici prosvjedovali ispred zgrade parlamenta, navodeći da je cilj grupe destabilizirati zemlju. Nacionalističke grupe su potpalile rusku propagandu prema kojoj nacisti i fašisti kontroliraju Kijev, što je izgovor kojeg je Moskva koristila kako bi aneksirala Krim. Kako iz Kijeva izvještava Daniel Schearf, mnogi žele da oni brzo napuste ulice i da se brzo integriraju u glavne institucije.

Nacionalisti u Ukrajini su prosvjedovali kod zgrade parlamenta zahtijevajući ostavku ministra unutrašnjih poslova zbog ubistva jednog od njihovih militantnih lidera. Ukrajinske snage za samo-odbranu, oformljene tokom nedavnih anti-vladinih prosvjeda, poredale su se kako bi spriječile provokaciju u trenucima kada je otkazano glasanje za smjenu ministra. Ali politički čelnik Desnog sektora Kiva Ilya kaže da oni samo žele pravdu.

Naš glavni zadatak je održati mir, kako ruska vlada ne bi smatrala da je situacija u Ukrajini van kontrole. Desni sektor je na strani zakona u svim svojim akcijama, kaže Kiva.

Ali mnogi se s tim ne slažu i pribojavaju se da bi ultra-nacionalističke grupe mogle postati nasilne ukoliko se ubrzo ne integriraju u ukrajinske odbrambene i političke snage. To bi išlo na ruku Kremlju, smatra Vasil Korus, ukrajinski pravoslavni svećenik.

Jučer smo se molili da ovo sve ne bude išlo na ruku Putinu. Jer znamo da, ako se oni budu agresivno ponašali, to će biti u Putinovu korist, kaže Vasil Korus.

Radikali su bili u prvim linijama borbe sa pripadnicima specijalne policije koja se završila bijegom predsjednika Viktora Yanukovicha u Rusiju. Oni još uvijek kampuju na centralnom trgu u Kijevu, jer ne vjeruju u potpunosti ukrajinskoj prelaznoj vladi. Članica ukrajinskog parlamenta Inna Bogoslovska kaže da je osjećaj uzajaman.

Desni sektor ima ogromnu odgovornost. Jer ako žele postati politička stranka, a to bi bila ispravna stvar, onda se mora prvo osigurati da nema ništa što bi moglo diktirati njihovu platformu. Oni moraju osigurati da niko na njih ne vrši utjecaj, da nema provokatora ili kriminalaca, kaže Inna Bogoslovska.

Nacionalisti, uključujući i Desni sektor, se već pridružuju ukrajinskim snagama odbrane. U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, lider Desnog sektora i predsjednički kandidat Dmitry Yarosh kaže da oni nemaju namjeru da se razoružaju.

Kada je u pitanju oružje, ne zaboravimo opasnosti sa kojima se sada suočava ukrajinski narod. Osim agresije, tu je i potpuno nereformirano ministarstvo unutrašnjih poslova koje je već bilo umiješano u kidnapiranja i kampanje terora nad vlastitim narodom, kaže gospodin Yarosh.

Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da radikalne grupe nemaju podršku javnosti, i neki strahuju da bi one, kada dođe vrijeme izbora, mogle zahtijevati još više za svoje požrtvovanje. Neki od ukrajinskih revolucionarnih boraca bi mogli postati opasni teret.

Komentari (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG