Linkovi

Ukrajina: Izdata službena potjernica za Viktorom Yanukovichem


Prijelazna vlast u Ukrajini je izdala potjernicu za svrgnutim predsjednikom Viktorom Yanukovychem, optuživši njega i mnoge druge zvaničnike bivše vlade za masovna ubojstva prosvjednika.

Vršitelj dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakhov je objavio potjernicu danas na Facebook stranici, u kojoj izmedjuostaloga stoji da je Yanukovych posljednji puta vidjen u pro-ruski orjentiranom području Krima, iako se ne zna gdje se on trenutno nalazi.

Ruski premijer Dmitry Medvedev je u medjuvremenu u pitanje doveo legitimnost novih ukrajinskih vlasti, rekavši da su došli na vlast kao rezultat onoga što je u suštini oružana pobuna .

"Oni sporazumi koji su obavezujućeg karaktera će biti ispoštovani. Mis mo susjedi, dvije bliske zemlje, i ne možemo se medjusobno izbjegavati. Sve ono što je ranije potpisano se mora provesti. Medjutim, iskreno govoreći, trenutno nema nikoga s kime bismo mogli pregovarati. Nema vlade u Ukrajini. Legitimnost jednog cijelog niza onih koji vrše dužnost, izaziva velike sumnje .", kazao je Medvedev.

U medjuvremenu su zvaničnici Evropske Unije podravili razvoj dogadjaja u Ukrajini. Šef vanjske politike Unije, Catherine Ashton je danas u ukrajinskom parlamentu razgovarala o mjerama poboljšanja ukrajinske ekonomije.

Govoreći danas u Brusselsu, predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy je izjavio da bi oni rado prihvatili Ukrajinu u svoje redove:

"Pozdravljam volju ukrajinskog naroda da živi u slobodnoj, nezavisnoj, ujedinjenoj zemlji koja ima jake veze sa Evropskom Unijom. Mi smo spremni potpisati sporazum o udruživanju i podržati Ukrajinu u ovim teškim vremenima. Budno pratimo situaciju, a naša visoka predstavnica je u Kijevu, i Unija ostaje angažirana.

Sjedinjene Države i Britanija su sa svoje strane upozorile Rusiju da ne šalje trupe u Ukrajinu. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Susan Rice je izjavila da bi ruska vojna intervencija bila katastrofalna greška.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su diktatorske i ponekad terorističke metode korištene u pojedinim dijelovima Ukrajine kako bi se izvršio pritisak na one koji se ne slažu s promjenom vlade.Šef Evropske Unije za vanjsku politiku Catherine Ashtondanas odlazi u Ukrajinu gdje treba da se sastane s prijelaznim liderima koji žele da ostvare bliže veze svoje zemlje sa Unijom.
Gospodja Ashton posjećuje Ukrajinu dan nakon što je novi prijelazni predsjednik te zemlje obećao da će raditi na izradi plana za put ka evropskoj integraciji, sada kada je s vlasti zbačen ruski orijentirani predsjednik Viktor Yanukovich.
Predsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksandr Turchynov, dugogodišnji saveznik opozicionie liderice Zulie Timoshenko, izjavio je jučer, neposredno prije nego je postavljen na položaj prijelaznog predsjednika parlamentarnim glasanjem:

"Moj je prioritet vratiti zemlju na stazu ka Evropskoj integraciji, na stazu na kojoj je počela borba na Maidanu. Moramo se vratiti porodici evropskih zemalja i moramo razumjeti važnost odnosa s Ruskom Federacijom, dakle, moramo biti spremni na izgradnju novog, fer partnerstva s našim susjedima.

Turchynov je obećao novu vladu već do utorka, a parlament poziva na održavanje izbora 25. maja.

Ne zna se gdje se trenutno nalazi Viktor Yanukovych koji je pobjegao iz Kijeva.
Lider jedne opozicione stranke, Vitali Klitschko je izjavio da svrgnuti predsjednik mora preuzeti punu odgovornost za kaos u Kijevu , koji je rezultirao pogibijom oko 100 ljudi u protekle dvije nedjelje.

"Yanukovych mora preuzeti odgovornost za sve što se dogodilo proteklih godina u našoj zemlji. Oduzeo je Ustav od naroda, svu je vlast koncentrirao u svoje ruke, ne samo vlast, nego i punu odgovornost za sve što se dogadja u našoj zemlji, za sve što se dogadjalo proteklih mjeseci, za ljude koji su poginuli.", kazao je Vitali Klitschko

Prosvjedi su otpočeli u novembru kada je Yanukovych odustao od trgovinskog sporazuma s Evropskom Unijom u korist tješnjih veza sa Moskvom. Prosvjedi su počeli mirno, ali su se ubrzo pretvorili u opće nasilje.

Ukraine je praktički podijeljena izmedju onih na istoku zemlje koji favoriziraju veze s Rusijom, i onih na zapadu, koji žele integraciju s Evropom.

Rusija, koja snažno podržava svrgnutog Yanukovicha, je saopćila da je pozvala natrag u zemlju svog ambasadora u Kijevu, radi konsultacija o, kako je rečeno, sve goroj situaciji u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG