Linkovi

Rusija dala ultimatum ukrajinskoj vojsci na Krimu: predaja ili napad


Ruska vojska u Simferopolju
Ruska vojska u Simferopolju
Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je stao u obranu sve većeg vojnog prisutstva ruske vojske na Krimu, a pred sastanak s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moon , koji se nada spriječiti daljnju eskalaciju u regionu.
Lavrov je danas rekao da je korištenje ruskih vojnika na Krimu neophodno dok se, kako je naglasio, ne normalizira politička situacija na tom ukrajinskom poluotoku.Lavrov je govorio na otvorenju sastanka Vijeća UN-a za ljudska prava, dodajući da ruske trupe štite ruske gradjane na Krimu.
Ukrajina je optužila Rusiju da je izvela vojnu invaziju, i pozvala Moskvu da povuče svoje trupe, koje su opkolile ukrajinske vojne baze na cijelom krimu, i podigli kontrolne tačke na putevima.
Danas je američki podpredsjednik Joe Biden telefonom razgovarao s ruskim premijerom Dmitry Medvedevim. Bijela kuća saopćava da je Biden zatražio od Rusije da povuče vojsku iz Ukrajine, podrži trenutačno rasporedjivanje medjunarodnih monitora u Ukrajinu, i započne dijalog s novom ukrajinskom vladom.
Ruski premijer je potpisao dekret da se započnu pripreme za izgradnju mosta izmedju moreuza Kerch koji spaja Krim s ruskim regionom Krasnodar.
U medjuvremenu je ruska novinska agencija Interfax navela riječi neimenovanih ukrajinskih zvaničnika koji su kazali da je zapovjednik ruske Crnomorske flote Alexander Vitko, ukrajinskoj vojsci dao ultimatum da se predaju do pet popodne po lokalnom vremenu, ili će se sučeliti s napadom.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova je oštro kritiziralo, kako je navedeno, neprihvatljive prijetnje od strane američkog državnog sekretara Kerryja, koji je ulazak ruskih snaga na Krim nazvao otvorenim aktom agresije, i kršenjem medjunarodnog prava.
Moskva je optužila Kerryja da se koristi klišeom iz vremena Hladnog rata, a Sjedinjene države i njihove saveznike da zatvaraju oči pred , kako je rečeno, militantnom ruso-fobijom i anti semitizmom snaga koje su preuzele vlast u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG