Linkovi

Odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih država o kontracepciji izazvala burne reakcije


Supporters of Myanmar's National League for Democracy party cheer as they watch early voting results outside the NLD headquarters in Yangon, Myanmar, Nov. 8, 2015.
Supporters of Myanmar's National League for Democracy party cheer as they watch early voting results outside the NLD headquarters in Yangon, Myanmar, Nov. 8, 2015.

Američki Vrhovni Sud je jučer objavio odluku kojom se zakonski odobrava nekim manjim američkim korporacijama i kompanijama da ne plaćaju kontracepciju za svoje uspolenike u okviru zdravstvenog osiguranja - ako se toi krši s odredjenim vjerskim stajalištem vlasnika kompanije.Ova odluka je izazvala mnogo odjeka u cijeloj zemlji, i na nju se gleda kao na osnovnu garanciju iz američkog Ustava na pravo vjerovanja, ali i kao na pobijanje jednog od ključnih dijelova Obamine reforme zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, kojim bi svakako bila pokrivena i kontracepcija.

Nakon objave odluke Suda, molitve u znak zahvalnosti ponudili su vjerski konzervativci, koji tvrde da ova presuda ustvari afirmira vjerske slobode.

Adele Keim iz Fondacije Becket za vjersku slobodu, je na Vrhovnom sudu zastupala tužitelje.

Danas je Vrhovni sud, donio istina tijesnu, ali balansiranu i pravednu odluku., kazala je ona.

Tužbu protiv vlade pokrenula je kompanija Hobby Lobby, koja proizvodi i prodaje materijale za hobiste, kao i i proizvodjač namještaja, Conestoga Wood Specialties.

Ove dvije strogo hrišćanske porodice odbile su da plate za kontraceptivne lijekove koji se uzimaju nakon seksualnon čina, kako to nalaže Obamin Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja.

Najveći broj Amerikanaca svoje zdravstveno osiguranje dobija od svojih poslodavaca, tako da ovakva presuda ustvari lični vjerski izbor vlasnika kompanije stavlja iznad elementarnih prava njegovih uposlenika.

Svećenik Barry Lynn vodi organizaciju Ujedinjeni Amerikanci za odvajanje crkve i države. On kaze:

Ovo već nekim američkim kompanijama omogućuje da ponište, da praktično izbrišu federalni zakon koji štiti žene, štiti vjerske manjine i sve one koji nemaju vlast i moć.

Ali ova odluka suda, izglasana sa 5:4, i koja se odnosi samo na kompanije sa malim brojem vlasnika, i nije zahvatila tako široko kako su se neki bojali, kaže Sarah Posner iz magazina Religion Dispatches .

Srećom, oni nisu otišli tako daleko da dozvole vlasnicima da donose odluke zasnovane na diskriminaciji na bazi rase, na primjer, niti su dozvolili da se presuda može primijeniti i na druge tipove zdravstvenog osiguranja, poput vakcinacija ili transfuzija krvi.

Mnoge grupe su izasle na demonstracije u korist kontrole radjanja. Stvari se i neće mijenjati tako brzo. Ali, ovo je ipak prva odluka Vrhovnog suda koja je podržala korporacije sa religioznim uvjerenjem, što nije nimalo bezazleno u naciji koja podjednako vjeruje i u privatno preduzetništvo, kao i u vjerske slobode.

XS
SM
MD
LG