Linkovi

Sergei Lavrov: Ukrajina je vrlo blizu gradjanskom ratu


U Ukrajini se danas održavaju razgovori o nacionalnom jedinstvu, dan nakon što su pro ruski separatisti na istoku zemlje ubili sedam ukrajinskih vojnika, dok i dalje stižui izvještaji o nasilju.

Ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov, premijer Arsenij Jacenjuk, zakonodavci i regionalni zvaničnici učestvuju na razgovorima u Kijevu, u okviru OSCE-ove “mape puta” za rješavanje krize.

OSCE planira da pozove i ukrajinsku vladu i separatiste da se suzdrže od nasilja, potom amnestiju za one koji učestvuju u borbama, te razgovore o decentralizaciji političkog sistema zemlje i statusu ruskog jezika.

Predstavnici separatista ne učestvuju na razgovorima, dok je predsjednik Turčinov na početku sastanka rekao da Kijev neće pristati na ucjene, dodajući da će njegova vlada upotrijebiti sva pravna sredstva da zaustavi one “koji sa oružjem u rukama pokušavaju da vode rat protiv njegove zemlje i nametnu volju druge države.”

Sedam ukrajinskih vojnika poginulo je juče tokom napada proruskih separatista na kolonu oklopnih vozila u istočnoj Ukrajini, blizu grada Kramatorsk.

Samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska, Vjačeslav Ponomarjov je izjavio da je osam vojnika poginulo, a sedam povrijeđeno tokom sinošnjeg sukoba sa separatistima blizu tog grada, prenosi ruska novinska agencija Interfaks. Kijev međutim nije potvrdio te navode.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, je rekao u intervjuu za televiziju Bloomberg da je Ukrajina veoma blizu građanskog rata i da se mora pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve regione u toj zemlji. Lavrov je dodao da je smiješno smatrati Rusiju odgovornom za ukrajinske predsjedničke izbore 25. maja, naglašavajući da glasanje ne može biti legitimno ukoliko ga ometaju sukobi. On je takodjer istakao na Moskva ne planira nigdje slati svoje trupe.

U medjuvremenu je State Department objavio satelitske slike na kojima se jasno vide ruske trupe blizu ukrajinske granice a nakon uvjeravanje Moskve da su se sve vojne snage povukle.

U medjuvremenu je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin danas rekao da će povući svaku pomoć Medjunarodnoj svemirskoj stanici do kraja desetljeća kao odgovor na sankcije koje su uslijedile nakon aneksije Krima. On je rekao da je Washington nepovjerljiv partner koji sve politizira.

Ruski Soyuz je prevozio sve atronaute na Svemirsku stanicu i nazad od 2011. godine kada je administracija predsjednika Obame zatvorila američki program space shuttle-a.
Rogozin je takodjer rekao da će Kremlj Washingtonu zabraniti i upotrebu sistema satelitske navigacije na ruskim teritorijama od juna mjeseca, kao i upotrebu ruske mašinerije za lansiranje vojnih satelita.
XS
SM
MD
LG