Linkovi

Rusija zatrazila hitnu sjednicu Vijeca Sigurnosti


Vijece sigurnosti UN-a je sazvalo hitnu, neplaniranu sjednicu u nedjelju uvecer, kako bi razgovarali i sve vecim tenzijama u Ukrajini.

Vlada u Kijevu za eskalaciju krivi pro-ruske separatiste koji su u toku posljednje nedjelje okupirali vladine zgrade u nekoliko gradova na istoku Ukrajine.

Hitne konsultacije je, kako se izvjestava, zatrazila Rusija.

Sjednica je sazvana u trenucima kada je vrsitelj duznosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turchynov, pro-ruskim snagama dao ultimatum da poloze oruzje ili se sucele s, kako je naglasio, velikom anti-teroristickom operacijom.

U govoru koji je prenosila televizija, gospodin Turchynov je rekao da Kijev nece dozvoliti Rusiji da zauzme istocnu Ukrajinu, a nakon zauzimanja Krima prosli mjesec.

On je takodjer rekao da ce se dati amnestija svim pro-ruskim separatistima koji poloze oruzje do ponedjeljka.

Turchynov je optuzio Moskvu da je povela rat protiv Ukrajine.

"Krv se vec prolila u ratu koji je Ruska federacija povela protiv Ukrajine. Agresor se nije zaustavio, nego nastavlja poticati na nerede na istoku zemlje. Ovo nije rat izmedju Ukrajinaca; ovo je vjestacki stvoren sukob kojemu je cilj oslabiti Ukrajinu i unistiti ju kao drzavu. No, na kraju ce to oslabiti naseg neprijatelja. Rusija je danas bila izlozena osudi cijelog civiliziranog svijeta, '' kazao je Turchynov.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odmah nazvalo naredbu da se izvede operacija, kao kriminalnu i pozvalo na hitnu sjednicu Vijeca Sigurnosti .

Govor Turchynova je objavljen nekoliko sati nakon sto su ukrajinske specijalne snage i pro-ruska milicija, razmijenili vatru u gradu Slovyansk. Obje strane kazu da ima zrtava.

Ukrajinski ministar unutrasnjih poslova Arsen Avakov, je rekao da je jedan pripadnik sluzbe sigurnosti ubijen a jos ih pet ranjeno u najnovijim sukobima. Izvjestava se da je jos najmanje jedan pro-ruski aktivista ubijen, dok su dvojica ranjeni.

Rusija izazvala osudu

Do eskalacije je doslo dan nakon sto su naoruzani pro-ruski prosvjednici zauzeli policijsku stanicu u Slovyansku te vladine objekte u gradovima Donetsk i Kramatorsk.

Americka ambasadorica u UN-u, Samantha Power, je izjavila za americku mrezu ABC da nemiri na istoku Ukrajine svime ukazuju na rusku umijesanost.

Generalni tajnik NATO Anders Fogh Rasmussen je izrazio izuzetnu zabrinutost zbog povecanih tenzija, a situaciju je opisao kao orkestriranu kampanju nasilja od strane pro-ruskih separatista koji zele destabilizirti Ukrajinu.

Fogh Rasmussen je pozvao Rusku da de-eskalira situaciju i povuce trupe koje je nagomilala na istoku Ukrajine.

Najvisi diplomati iz Rusije, Sjedinjenih Drzava, Ukrajine i Evropske Unije treba 17. aprila da odrze hitne razgovore u Zenevi.

Zvanicnici Bijele Kuce kazu da americki podpredsjednik Joe Biden odlazi za Kijev 22. aprila.
XS
SM
MD
LG