Linkovi

Sjedinjene države zabrinute napadom na Ukrajinsku novinarku


Američki State Department je izrazio zabrinutost zbog toga što je nazvao ciljanim nasiljem protiv opozicionih aktivista u Ukrajini, gdje na hiljade prosvjednika demostrira protiv vladinih planova da ostvari što tješnje veze s Rusijom.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je izjavila da Sjedinjene Države smatraju izuzetno uznemirujućim žestoki fizički napad na novinarku Tetianu Chornovol 25. decembra, i ujedno pozivaju Ukrajinu da osigura poštivanje ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja.

Chornovolova, koja piše kritičke osvrte na vladu, je govorila iz bolničkog kreveta dan nakon što ju je grupa muškaraca izvukla iz automobila i teško je pretukla, izmedjuostalog slomivši joj nos na nekoliko mjesta. Anti vladini prosvjednici u Kijevu sada drže uzdignutima postere s njenom slikom pretučenog lica, kao simbol nepoštenja vlade.

Predsjednik Ukrajine Viktor Yanukovych je osudio napad i naredio istragu. Vlasti kažu da su do sada uhapsili dva osumnjičenika za ovaj napad.
XS
SM
MD
LG