Linkovi

Novo nasilje u Ukrajini, a prijeti i energetska kriza


Vršitelj dužnosti predsjednika Ukrajine je saopćio da je 13 vojnika ubijeno kada su pro-ruski separatisti napali jednu vojnu kontrolnu tačku u regionu Donetska.

Predsjednik Oleksandr Turchnyov je rekao da su vojnici koji su stradali noćas, dali živote za Ukrajinu. On je objasnio da su separatisti napali kontrolnu tačku koristeći se granatama, i teškim automatskim oružjem.

Zvaničnici regionalnih vlasti u Donetsku kažu da je u napadima medjutim poginulo 16 osoba, ali nisu rekli jesu li svi ubijeni ukrajinski vojnici. 32 osobe su ovom prilikom ranjene.

Još jedan ukrajinski vojnik je poginuo u odvojenom napadu u reginu Luhanska. Premijer Ukrajine Arseniy Yatsenyuk je pozvao Ujedinjene Narode da sazovu sjednicu na kojoj će se razgovarati o novom nasilju. On je optužio Rusiju da nastoji izazvati eskalaciju sukoba i onemogućiti održavanje predsjedničkih izbora, zakazanih za nedjelju.

Inače, ruska odluka za intervenciju u Ukrajini nije izazvala samo diplomatsku i vojnu krizu, nego i ekonomsku i energetsku - u kojoj je Rusija naglo podigla cijene prirodnog gasa kojeg izvozi u Ukrajinu,dok ukrajinski privremeni lideri muku muče nastojeći da pronadju nove i jeftinije izvore energije.

Ukrajina funkcionira na prirodnom gasu, i njeni energetski neekonomični domovi i fabrike troše mnogo energije.

A taj gas doprema se iz Rusije, doskora po bagatelnim cijenama. Ali, sve to se promijenilo kad su Ukrajinci u februaru zbacili svog dotadašnjeg pro-ruskog predsjednika. Rusija je jednostavno podigla cijene za 40 procenata.

Novi ukrajinski lideri sad imaju veoma nezahvalnu dilemu pred sobom, kaže ekspert za energetsko tržište, Pierre Noel iz lindonskog Medjunarodnog instituta za strategijske studije, i dodjae:

Oni su sad zaista pred teškom odlukom, gotovo nemogućom - jer treba da biraju izmedju jeftinog gasa i političke predaje pred Rusijom, na jednoj ili skupog gasa što je cijena za političku nezavisnost.

Noel podsjeća da je Ukrajina decenijama od Rusije izvlačila ogroman popust, jer je preko nje išao jedini gasovod iz Rusije ka ogromnom tržištu Zapadne Evrope, ali i tome dolazi kraj. Rusija i njeni kupci, zajedno, već godinama grade dva nova gasovoda koji će zaobići Ukrajinu, i time toj zemlji ukinuti snažan argument, a Rusija će moći da podiže cijene.

To je prilično loša vijest i za korisnike i za vlasnike biznisa, poput kijevskog restoratera Yuri Gelfata.

Cijena gasa će se odraziti na sve nas. Na cijenu grijanja, tople vode, na veće cijene komunalija. I moraćemo podizati cijene usluga., kaže Gelfat.

To bi, dakle, mogla biti cijena energetske nezavisnosti.

U obližnjoj prodavnici odjeće, vlasnik Ruslan Pavlyuk, na sve gleda šire, zalažući se za veću ekonomičnost poslovanja i štednju, dodajući još jednu stvar.

Ukrajinci treba da prestanu kukati, da stegnu pojaseve i da shvate da je sve to borba za našu sopstvenu budućnost., kaže on.

Veći dio stezanja kaiša zahvatiće ukrajinske tvornice i njihove radnike koji su se dosad razbacivali energijom, najviše u istočnom dijelu zemlje, gdje je pro-ruski sentiment i najjači.

Pierre Noel predvidja da će Ukrajincima teško biti da postignu nacionalni konsenzus i učine bolne ekonomske reforme, kroz kakve su prošle zemlje centralne Evrope.

Ukrajina je u osnovi podijeljena duž političkih i ekonomskih linija - na one koji bi možda i bili voljni proći kroz sve to i one druge koji za to nemaju interesa, niti volje i to, jednostavno, neće učiniti.

Noel ipak kaže da bi politički dogovor koji bi dijelovima na istoku zemlje omogućio da ostanu ekonomski povezani s Rusijom - mogao olakšati problem i Rusiji dati mogućnost da barem jednom nogom ostane u Ukrajini, bez daljih kompromisa na račun ukrajinskog suvereniteta.
XS
SM
MD
LG