Linkovi

Ukrajina: U Kijevu prividan mir uz neizvjesnost o sutrašnjici


Mnogo toga u Ukrajini je „ako“, dakle neizvjesno.... Neizvjesno je, u najkraćem, kako će i kada će biti riješena kriza u toj zemlji, neizvjesna je budućnost u kojoj će Ukrajinci živjeti.

Ukrajinske snage sigurnosti u istočnim dijelovima zemlje intenziviraju aktivnosti na uspostavljanju reda i sigurnosti. Za to vrijeme Kijev, glavni grad, miruje, ali život u gradu nije normaliziran. Na svakom koraku vidljiva je zabrinutost stanovnika Kijeva rastućim napetostima i neizvjesnost u očekivanju izbora zakazanih za 25. maj.

Kijevski Majdan, Trg neovisnosti, bio je centralno zborište protesta kojima je bivši predsjednik Viktor Janukovič prisiljen na napuštanje Ukrajine. Na trgu je još uvijek manji broj militantnih nacionalista koji ne napuštaju šatore i preživljavaju na donacijama.

Zbog sadašnjih sukoba snaga sigurnosti i separatista na istoku Ukrajine Inokentij Travkin, jedan od njih, kaže da svi oni ostaju tu gdje jesu:

"Planirali smo da ostanemo do izbora. Zbog aktivnosti pro-ruskih sepatista može se desiti da ovdje ostanemo duže vrijeme."

Mnogi Ukrajinci se nadaju da će zakazani predsjednički izbori pomoći rješavanju krize.

"Izbori bi trebalo da budu održani. To je očigledno. Šanse za promjene na bolje su veće oko budemo imali predsjednika i ako on bude dovoljno vješt da vodi zemlju" - kaže Denis.

Valerija, takođe Kijevljanka, strahuje da bi zbog sukoba na istoku Ukrajine bilo rizično održati izbore:

"Mislim da izbori neće biti mogući ako se stanje na istoku ne promijeni. Mislim da će Rusija učiniti sve da stvori utisak vanrednog stanja i prisili nas da odustanemo od izbora."

Pro-zapadni aktivista Ivan Kurudzjak smatra da bi sa izborima i potrebnim reformama Ukrajinci iz istočnih dijelova zemlje bili motivirani da se snažnije uključe u demokratske procese:

"Vjerujem da ljudi iz regiona Donjecka, obični ljudi, pa i mnogi separatisti, ako bi htjeli da slušaju, ako bi htjeli da se uključe u promjene nužne za cijelu Ukrajini, ako bi bili dio konkretnih promjena.... da bi odustali od separatističkih težnji."

Mnogo toga u Ukrajini je „ako“, dakle neizvjesno.... Neizvjesno je, u najkraćem, kako će i kada će biti riješena kriza u toj zemlji, neizvjesna je budućnost u kojoj će Ukrajinci živjeti.
U Kijevu prividan mir uz neizvjesnost o sutrašnjici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG