Linkovi

Rat i mir: Ko je pucao u kuće civila?


Unatoč optimizmu, unatoč danima na ulicama, a ne u podrumima, stanovnici Debaljceve strahuju da bi se sukobi za njihov grad mogli obnoviti.

Stanovnici Debaljceve, grada na istoku Ukrajine, počeli su se vraćati koliko toliko normalnom životu nakon teških prošlomjesečnih borbi, velikih razaranja i prisilnog napuštanja domova. Rusijom podržavani separatisti preuzeli su kontrolu nad gradom u februaru, nakon sporazuma sa ukrajinskom vladom o prekidu oružanih sukoba. Debaljceve je sada dio, kako je separatisti nazivanju, Narodne Republike Donjeck.

Sada se na mnogim banderama viju zastave nove vlasti. Na ulicama je mnogo više stanovnika. Oni koji ostali u gradu ne skrivaju se u podrumima, izbjegli se vraćaju u napuštene kuće i stanove.

Marija, penzionerka, pokušava popraviti razbijene prozore. Natpis na njenim vratima poručuje "ovdje žive civili, a ne vojnici." Marija kaže:

"Imamo samo jedno pitanje - ko je pucao u kuće civila? Ko je pucao.... jer u mom dijelu grada nije bilo ni ukrajinskih vojnika ni pro-ruskih boraca."

Na stotine zgrada su sada ruševine. U danima relativnog mira, nakon što su separatisti preuzeli kontrolu nad gradom, stanovnici popravljaju i obnavljaju ono što mogu i koliko mogu.

Eliza je jedna od onih koji su teške februrske borbe preživjeli u podrumima. Mada je prošlo skoro mjesec dana od bezbrojnih eksplozija, još uvijek ne čuje dobro. Prisjeća se:

"Proveli smo više od mjesec dana u podrumima, pod stalnim granatiranjem. Nismo smjeli nigdje drugo. Nedostajalo nam je vode i hrane."

Mada veći dio Debaljceve nema struju, vodu i plin, stanovnici se ubrzano vraćaju. Krajem februara u gradu ih je bilo oko 3.000, a u posljednja dva tjedna vratilo se više od 10.000.

Za Dmitrija pro-ruski separatisti su oslobodioci grada:

"Nakon napada ukrajinskih snaga, mislim da sada ni 3 procenta stanovnika ne podržava Ukrajinu. Velika većina ne želi da budemo dio Ukrajine."

Nadležne službe Narodne republike Donjeck počele su isplaćivati penzije i osiguravati građevinski materijal za obnovu čime nova vlast stiče još širu podršku. Dmitrij, inače penzioner, kaže:

"Nedavno sam primio penziju, kao i moja supruga. Dobili smo i humanitarnu pomoć u hrani. Sada vlasti obećavaju otvoriti banke i uspostaviti platni sistem. Strpljivi smo, znamo da možemo vjerovati našim ljudima. Želim da se Ukrajinci nikada više ne vrate."

Pred centrom za raspodjelu humanitarne pomoći ljudi u redovima. Hrana koju će dobiti stigla je, kako u centru kažu, iz Rusije. Tatjana, volonterka, je optimista:

"Stanje u gradu ide nabolje. Jedno obdanište je već otvoreno i 33 djece je zbrinuto. Od 1. aprila sve škole u gradu biće otvorene. Za koji dana više od pola Debaljceve imaće struju i vodu."

Unatoč optimizmu, unatoč danima na ulicama, a ne u podrumima, stanovnici Debaljceve strahuju da bi se sukobi za njihov grad mogli obnoviti.

Rat i mir: Ko je pucao u kuće civila?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG