Linkovi

Ukrajina: Još jedan oružani incident


Predsjednik Rusije Vladimir Putin je odgovornost i za oružani incident između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Mariupolju pripisao vlastima u Kijevu.

U sukobu pripadnika ukrajinske nacionalne garde i proruskih separatista poginula su trojica separatista, a 13 ih je ranjeno. Do sukoba je došlo u bazi ukrajinskih snaga u Mariupolju. Za Kijev taj sukob je još jedan teroristički akt proruskih separatista, a za Moskvu ukrajinsko dolijevanje ulja na vatru. Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se nada da neće morati koristiti pravo, na osnovu odluke gornjeg doma ruskog parlamenta, da u Ukrajinu pošalje vojne snage koje bi pomogle smirivanju nemira na istoku te zemlje.

Prema saopštenju iz ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova proruski separatisti su napali bazu ukrajinske nacionalne garde granatama i molotovljevim koktelima. Uz poginule i ranjene, većina napadača je razoružana i uhapšena. Po tvrdnjama druge, separatističke strane, zapovdjenik baze je odbio pregovarati sa napadačima o predaji baze i odgovoran je za taj incident.

U Kijevu, u ukrajinskom parlamentu, vršilac dužnosti predsjednika države Oleksandar Turčinov istakao je da je taj napad teoristički čin na koji su ukrajinske snage uspješno odgovorile:

"Teroristi su u Mariupolju pokušali tri puta provaliti u bazu i zaplijeniti oružje i vojna vozila. Nakon trećeg pokušaja u kojem su koristili oružje granate i zapaljive boce, pripadnici nacionalne garde odgovorili su oružjem. Tri napadača su ubijena, 13 ranjeno, a 63 uhapšena."

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, u televizijskoj emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja gledatelja, odgovornost za taj i druge oružane incidente između ukrajinskih snaga i proruskih separatista pripisao vlastima u Kijevu. Na pitanje što očekuje od današnjeg susreta predstavnika Ukrajine, Rusije, Evropske unije i Sjedinjenih Država u Ženevi ruski predsjednik je rekao:

"Nadam se da će, nakon svega što se desilo i dešava, biti potpuno shvaćeno kuda i u kakvu provaliju sadašnja ukrajinska vlada vodi Ukrajinu. Mislim da su ti razgovori izuzetno bitni da dođemo do zajedničkog rješenja o prevazilaženju sadašnje krize i ponudimo osnove za realan dijalog. Demokratski proces je jedini put ponovnog uspostavljanja reda i zakona u Ukrajini."

Za tvrdnje da su ruske vojne jedinice poodavno na ukrajinskoj teritoriji gospodin Putin je rekao da su besmislene i da sve političke i druge aktivnosti u gradovima na istoku Ukrajine organizira i vodi lokalno stanovništvo.

U New Yorku, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, američka ambasadorica Samantha Pover jučer je istakla da postoji dovoljno uvjerljivih dokaza o umiješanosti Rusije u nemire na istoku Ukrajine i tu miješanost nazvala je profesionalnom, dobro orkestriranom kampanjom podsticanja separatističkih težnji i sabotaža ukrajinskih vlasti.
Ukrajina: Još jedan oružani incident
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
XS
SM
MD
LG