Linkovi

Naoružani neidentificirani muškarci patroliraju aerodromom glavnog grada Krima


Aerodrom u Simferepolju
Aerodrom u Simferepolju

Bijela Kuća je danas pozvala Rusiju poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio evropskim liderima da normaliziraju postojeću situaciju.

Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je rekao da su izvještaji o ruskoj intervenciji na Krimu izuzetno zabrinuli Sjedinjene države, te da Washington traži objašnjenje.


Američki državni sekretar John Kerry je upozorio Rusiju da ne potpaljuje situaciju u Ukrajini, i ujedno postavio pitanje glede izvještaja o nagomilavanju ruskih oklopnih vozila i vojnog osoblja. Kerry je rekao da je o tome razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergei Lavrovim, i dodao da je tom prilikom Moskva dala uvjeravanja da neće poduzeti nikakvu akciju kojom bi se narušio suverenitet Ukrajine.

Američki državni sekretar je pozvao sve strane da nastoje održati mir. Novinska agencija Associated Press je navela saopćenje ukrajinske granične patrole prema kojem je baza ukrajinske obalne straže opkoljena od strane tridesetak ruskih marinaca.

U medjuvremenu je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov optužio ruske snage za pripremanje za vojnu invaziju i okupaciju dva aerodroma na Krimu. Rusija još uvijek nije komentirala ove navode.

Neidentificarni muškarci patroliraju medjunarodnim aerodromom u gradu Simferopol,
prijestonici Krima. Vladimir , dobrovoljac narodne milicije Krima kaže:

"Ovdje smo kako bismo osigurali opći red. Ne želimo da radikali dolaze avionima iz Kijeva, i da ovdje prave nevolje.

Iako je aerodrom i dalje otvoren, sva ta aktivnost je dobro zabrinula neke stanovnike Simferopola.

Oleg , stanovnik Simferopola objašnjava zašto:

"Zabrinut sam, ali šta mogu sada učiniti? Ne znam ko su oni, ne znam šta se dogadja. Sa svojom obitelji ostajem ovdje, i vjerujem da će sve biti u redu, da će biti bolje.

Neočekivano prisutstvo naoružanih ljudi na aerodromu je uslijedilo dan nakon što su vladine zgrade na Krimu zauzele neidentificirane naoružane grupe.

U medjuvremenu se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovych, koji kaže da se nalazi pod ruskom zaštitom, obratio medijima na novinskoj konferenciji u južnom ruskom gradu Rostov na Donu. On je rekao da je bio natjeran da napusti svoju zemlju, i da je spreman da se bori za budućnost Ukrajine.Yanukovych je rekao da je izlaz iz ove situacije provodjenje sporazuma koji je on potpisao prošle nedjelje sa opozicionim liderima, što bi vodilo novim izborima za nekoliko mjeseci. .
XS
SM
MD
LG