Linkovi

Ukrajina: Primirje do petka?


Višestruki optimizam u povoljan ishod dogovora o privremenom prekidu sukoba, prati i nepovjerenje na obje sukobljene strane, za sada uglavnom pojedinačno.

Da li dogovor ukrajinske vlade i separatista Dojeckog regiona o privremenom prekidu sukoba do petka, 27. juna, može biti prvi krupan korak ka trajnom miru i političkom rješenju krize u Ukrajini?

Više je informacija koje ulijevaju optimizam. Pored ostalog, u sinoćnjem telefonskom razgovoru predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama zatražio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na pro-ruske separatiste da poštuju dogovoreni prekid sukoba i da tijesno sarađuju sa ukrajinskim novoizabranim predsjednikom Petrom Poroshenkom na trajnom smirivanju tenzija. Uz to, danas je gospodin Putin zatražio od gornjeg doma ruskog parlamenta da opozove njegovo pravo da na ukrajinsku teritoriju šalje ruske vojne snage, na što je bio ovlašten u martu ove godine. Da su i donjecki separatisti prihvatili prekid sukoba koji je predložio ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko saopšteno je nakon pregovora u kojima su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, OESC-a i vođe pro-ruskih separatista.

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kuchma, koji je kao pregovarač predstavljao Ukrajinu je, po završetku tih pregovora, izjavio:

"Riješili smo jedno od najvažnijih pitanja... obustavljanje vojnih akcija obje strane. Ako postignuti dogovor bude poštovan, proces mirnog rješavanja sukoba mogao bi početi."

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin izjavio je da su namjere ukrajinske vlade da održi prekid oružanih sukoba krajnje ozbiljne:

"Potpuno smo, stopostotno spremni, poštovati sporazum i predloženi mirovni plan. Činimo i činićemo sve što je moguće da realiziramo taj plan."

Wahington snažno podržava mirovna nastojanja ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka kojima se nudi i veća autonomija istočnih dijelova Ukrajine, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest i dodao:

"Jasno je da gospodin Poroshenko spreman i voljan na krupan korak u smirivanju krize u Ukrajini i obnovi mira u cijeloj zemlji. Da bi to ostvario, potrebna mu je podrška i saradnja Rusije i njenog predsjednika Putina."

I u Evropi pozitivne reakcije na posljednja dešavanja vezana za krizu u Ukrajini.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walte Steinmeier je, govoreći o tome, istakao:

"Mirovni plan mogao bi biti prekretnica u smirivanju krize i oružanih sukoba. Ovisi od saradnje svih strana, a ponajviše od Rusije. Svijet to očekuje od Rusije."

Višestruki optimizam u povoljan ishod dogovora o privremenom prekidu sukoba, prati i nepovjerenje na obje sukobljene strane, za sada uglavnom pojedinačno. Primjera radi, jedan od donjeckih, pro-ruskih separatista kaže:

"Kakav prekid sukoba? Jučer su udarali na nas, napadali nas. Vido sam drone. Po prvi put u mom životu vidio sam drone."

U Kijevu, novi članovi pro-ukrajinske oružane milicije obavezali su se na lojalnost Ukrajini i na borbu protiv separatista u istočnim dijelovima zemlje. Jedan od njih je rekao:

"U Donbaskom bataljonu koji smo formirali tri četvrtine pripadnika su Ukrajinci koji žive u istočnim područjima. To su ljudi koji hoće da se čuje i njihov glas, a ne samo glas separatista."

I jedni i drugi, i Ukrajinci i pro-ruski separatisti, imaju priliku da čuju jedni druge ako budu poštovali dogovor o prekidu sukoba, ako oružje bude ćutalo. Govor oružja je najgora opcija.
Ukrajina: Dogovoren prekid sukoba do petka
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
XS
SM
MD
LG