Linkovi

Američki podpredsjednik Biden u Kijevu


Ukraine US
Ukraine US
Američki državni sekretar John Kerry je pozvao Rusiju da poduzme konkretne korake kako bi se proveosporazum kojem je cilj da se razriješe tenzije u Ukrajini.
Državni sekretar Kerry je govoreći telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergei Lavrovim, kazao da koraci koje bi Rusija morala poduzeti uključuju javni poziv separatistima da napuste javne zgrade, i razmontiraju ilegalne kontrolne tačke, da prihvate amnestiju i svoje brige riješe političkim putem.

Ti su koraci bili dio sporazuma postignutog 17 aprila izmedju najviših diplomata iz Ukrajine, Rusije, Evropske Unije i Sjedinjenih Država. Glasnogovornica State Departmenta je prenijela ove Kerryjeve izjave tijekom danas održane pres konferencije u Washingtonu.

Ranije je američki podpredsjednik Joe Biden stigao u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Oleksandrom Turchynovim i premijerom Arseniy Yatsenyukom. Posjeta pada u trenucima povećanih napetosti na istoku Ukrajine, usprkos spomenutom sporazumu.

Zvaničnici Bijele Kuće kažu da se današnji susreti američkog podpredsjednika u Kijevu fokusiraju na nastojanja medjunarodne zajednice da pomogne Ukrajini da provede ustavne reforme, kao i na , kako je to ranije saopćila administracija predsjednika Obame, slobodne i poštene predsjedničke izbore 25 maja.
Podpredsjednik Biden se sastaje i sa ukrajinskim parlamentarcima, donoseći američku poruku s najvišeg nivoa o podršci trenutnoj ukrajinskoj vladi.

Sjedinjene Države su zaprijetile novim sankcijama na Rusiju ako vlada u Kremlju nastavi podržavati pro-ruske demonstrante na istoku Ukrajine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je sa svoje strane saopćilo da je ministar Lavrov naglasio u razgovorui s Kerryjem nesposobnost i nevoljkost, kako je rekao, Kijeva da zaustavi nasilje koje provode ultra desničari, i da okonča hapšenja pro-ruskih aktivista - za što Lavrov kaže da je prava prijetnja sporazumu postignutom 17 aprila.
XS
SM
MD
LG