Linkovi

Amerika nametnula nove sankcije Rusiji


Sukobi u Donjetsku, April 28, 2014.
Sukobi u Donjetsku, April 28, 2014.
Sjedinjene Države su objavile nove sankcije protiv Rusije, usljed eskalacije situacije u Ukrajini.
Govoreći na Filipinima, američki predsjednik Barack Obama je rekao da će nove sankcije protiv individua i kompanija biti nadogradnja na već postojeće, kojima su meta bankovne aktivnosti i zvaničnici ruskih korporacija , bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

Predsjednik Obama je rekao da je postojala prilika da se krene ka diplomatskom rješenju nakon Ženevskih dogovora, ali da Rusija taj put nije odabrala. Ove nove sankcije, kazao je Obama, predstavljaju novu fazu napora da se utječe na promjenu ruskog ponađanja kada je Ukrajina u pitanju.

Obama je takodjer rekao da ako Rusija nastavi agresiju protiv Ukrajine, Sjedinjene države bi mogle poduzeti dodatne korake, uključujući veće sankcije protiv bankovnih sistema ili ruske industrije odbrane.

U medjuvremenu je u intervjuu za ruske medije zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergei Rybakov izrazio, kako je rekao, gadjenje novim američkim sankcijama, i obećao za Washington , bolan odgovor na njih.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da Evropska Unija takodjer finalizira dodatne sankcije na Rusiju
XS
SM
MD
LG