Linkovi

Ukrajina: Povećan broj vojnih regruta


Zadatak novih vojnika će biti da pruže sigurnost tokom predstojećih predsjedničkih izbora, da se bore protiv pobunjenika I da zaštite teritorijalni integritet Ukrajine.

U Ukrajini se bilježi znatno povećanje vojnog regrutiranja nakon što je Rusija aneksirala Krim, kao I nastojanja separatista na istoku zemlje da se odvoje. Kako iz Kijeva izvještava novinar Glasa Amerike Brian Padden, mnogi od novih regruta su također bili dio prosvjednog pokreta kojim je zbačen predsjednik Viktor Yanukovich.

Mykhaylo, koji nije želio otkriti prezime, već je završio pola treninga. Prije nekoliko mjeseci on se borio protiv policije tokom anti vladinih prosvjeda na kijevskom trgu Maidan. Tada je rekao da se bori za demokraciju. Sada kaže da želi da se bori protiv ruske agresije.

Stigao sam na Maidan I cijelo vrijeme sam bio tamo. Kada smo na Maidanu završili naš zadatak, I kada se pojavila ova vanjska prijetnja, pridružio sam se nacionalnoj gardi, kaže Mykhaylo.

Anastasia Polishuk je također bila dio pokreta kojim je zbačen bivši predsjednik Viktor Yanukovich. Ona se sada želi boriti za ujedinjenu Ukrajinu.

Učimo koliko god možemo. Nakon toga idemo na istok da zaštitimo našu zemlju, kaže ona.

Ukrajinska vojna ofanziva na istoku protiv pro ruskih separatista nije dovela ni do kakve odlučne pobjede. Pobunjenički lideri kažu da će 11 maja održati referendum o autonomiji usprkos pozivima I ruskog predsjednika Vladimira Putina da se on odgodi. Dok ukrajinski diplomati I dalje nastoje pronaći mirno rješenje krize, zemlja je ponovo uvela obavezan upis u vojsku. Zapovjednik ukrajinske nacionalne garde, general Viktor Ganushyak, kaže da novi regruti odmah pojačavaju vojnu sposobnost zemlje.

Trenutno je u toku formiranje drugog bataljona nacionalne garde u Ukrajini. Oni se regrutiraju na lokacijama ne samo u Kijevu, već I drugim gradovima I regionalnim centrima u Ukrajini, kaže Viktor Ganushyak I dodaje da će zadatak novih vojnika biti da pruže sigurnost tokom predstojećih predsjedničkih izbora, da se bore protiv pobunjenika I da zaštite teritorijalni integritet Ukrajine.
XS
SM
MD
LG