Linkovi

Da li će Ukrajina postati nova Kina za EU i ostale zemlje?


Ukrajinske plate su niže nego u Evropskoj uniji, što ukrajinskim proizvođačima daje prednost, ali se oni također moraju pridržavati oštrih potrošačkih smjernica Unije.

Samo nekoliko dana nakon što je Ukrajina potpisala sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, ukrajinski biznisi su održali izložbu svojih proizvoda kako bi zemlji, ali i ostatku Evrope, pokazali da je Ukrajina otvorena za poslovanje. Novinarka Glasa Amerike Anita Powell je posjetila trgovački sajam u Kijevu i pripremila sljedeći prilog.

Ukrajinski proizvođači kažu da žele svoje proizvode vidjeti na policama evropskih prodavnica. Ukrajinske plate su niže nego u Evropskoj uniji, što ukrajinskim proizvođačima daje prednost, ali se oni također moraju pridržavati oštrih potrošačkih smjernica unije. Neće svi ukrajinski proizvodi biti jeftini. Na primjer, zvučnici proizvedeni u Ukrajini se prodaju i do $650.

Postoje nove mogućnosti, nova tržišta, načini da se dostigne razvoj bez korupcije, bez poreskih problema. Uzbuđeni smo, jer želimo da se naši proizvodi vide, kupuju, i da se potrošačima dopadnu, kaže Veronica Sinitsa, iz kompanije Potpotskiy Sound Systems.

Ali neki od ukrajinskih proizvoda koji se nude su obične stvari, kao hrana za mačke, sapun i tamponi. I ovi proizvođači imaju velike nade.

Ukrajina bi danas mogla postati druga Kina za EU i ostatak svijeta, jer ovdje možete proizvesti proizvode visokog kvaliteta uz povoljne cijene, kaže Alexander Vorobey iz kompanije Luxus Detergents.

Mnogi proizvođači u Ukrajini kažu da su razvili i testirali svoje proizvode kako bi oni udovoljili evropskim standardima. Kutija od 16 Malva tampona, nazvanih po nacionalnom cvijetu te zemlje, prodaje se za nešto ispod jednog dolara, što je četvrtina cijene tog proizvoda u poređenju sa cijenom u Evropi.

Naš proizvod je napravljen od čistog pamuka i kada smo raditi testove poređenja sa drugim proizvodima od istog materijala, bili smo jednakog kvaliteta, kaže Oleksandra Salnykova iz kompanije Malva Tampons.

A tu je i ukrajinska vodka. Ugostitelj Mikhael Romanov kaže da, ako ne popije sve sam, možda će nešto podijeliti i sa inostranstvom.

Možda je moguće probiti se u Evropu ili Ameriku, zašto ne.

Potpisivanje važnog trgovinskog ugovora sa EU je rezultat ukrajinskih pobuna u februaru kojima je zbačen pro-ruski predsjednik zbog njegovog odbijanja prošle godine da potpiše trgovinski sporazum. I dok je to dovelo do nasilja na istoku gdje se pro-ruski separatisti bore protiv ukrajinskih vojnika, vlasnici poslovanja kažu da se nadaju da je najgore prošlo.

Nadamo se da će, zbog svih dešavanja u Ukrajini, Evropljani danas nama biti odaniji i nadamo se da ćemo moći predstaviti proizvode visokog kvaliteta na njihovom tržištu, kaže Oleksandra Salnykova.

To bi mogao biti prvi korak Ukrajine ka zlatnoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG