Linkovi

Ukradeni sarkofag vraćen u Egipat iz Sjedinjenih Država


Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Škri i Mostafa Vaziri, zvaničnik Vrhovnog saveta za antikvitete stoje iznad drvenog sarkofaga na ceremoniji u Kairu, 2. januara 2023.
Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Škri i Mostafa Vaziri, zvaničnik Vrhovnog saveta za antikvitete stoje iznad drvenog sarkofaga na ceremoniji u Kairu, 2. januara 2023.

Drevni, drveni sarkofag koji je bio izložen u Prirodnjačkom muzeju u Hustonu vraćen je u Egipat nakon što su američke vlasti zaključile da je riječ o ukradenom antikvitetu, saopštili su egipatski zvaničnici.

Preuzeto sa VOA Serbian

Sarkofag je vraćen u okviru inicijative egipatske vlade da zaustavi krijumčarenje svojih ukradenih antikviteta. 2021. godine, vlasti u Kairu su uspjele da obezbijede da se 5.300 ukradenih antikviteta vrati u Egipat iz svih dijelova svijeta.

Mostafa Vaziri, zvaničnik Vrhovnog saveta za antikvitete, izjavio je da sarkofag potiče iz kasnog perioda dinastija starog Egipta, koji je trajao od vladavine poslednjeg faraona, 664. godine prije nove ere.

Skoro tri metra visoki sarkofag oslikan živim bojama možda je pripadao svešteniku po imenu Ankenmat, iako su neki natpisi na njemu izbrisani, rekao je Vaziri.

Na ceremoniji u Kairu, sarkofag je simbolično predao Danijel Rubinštajn, otpravnik poslova američke ambasade u Egiptu. Predaja je obavljena više od tri mjeseca nakon što je kancelarija Okružnog tužioca na Manhetnu zaključila da je sarkofag ukraden iz grobnice Abu Sir sjeverno od Kaira. Prokrijumčaren je u SAD kroz Njemačku 2008. godine, izjavio je okružni tužilac Elvin Breg.

Ovaj kovčeg izuzetne vrijednosti je prokrijumčarila dobro organizovana mreža koja je opljačkala bezbrojne antikvitete iz tog regiona", izjavio je Breg. "Drago nam je što će se ovaj predmet vratiti u Egipat, gdje i pripada."

Tužilac je dodao da je ista mreža prokrijumčarila iz Egipta pozlaćeni kovčeg koji je bio izložen u Metropoliten muzeju u Njujorku. Muzej je kupio kovčeg od jednog trgovca umjetničkim djelima iz Pariza 2017. godine, za oko 4 miliona dolara. Vraćen je u Egipat 2019.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG