Linkovi

Ukradeni podaci miliona korisnika američke banke, najavljena i istraga


Logo banke "Capital one" na Vol stritu
Logo banke "Capital one" na Vol stritu

Američka finansijska korporacija "Capital one" saopštila je da su hakovani lični podaci, među kojima imena i adrese, oko 100 miliona korisnika u Sjedinjenim Državama i šest miliona u Kanadi, a da je hakerka uhapšena.

Osumnjičena, 33-godišnja bivše inženjerka u jednoj tehnološkoj kompaniji u Sijetlu Pejdž Tomson, izvedena je u ponedjeljak pred sud u tom gradu.

Prem tužbi, Tomson je podatke, ukradene između 12. marta i 17. jula, objavila na platformi za kodiranje Github. Jedan od korisnika vidio je post i obavestio banku "Capital one", o hakovanju.

Još nije poznat motiv za hakerski napad, koji će banku koštati od 100 do 150 miliona dolara.

Tomson nije imala pristup brojevima kreditnih kartica, ali je ukradeno oko 140 hiljada brojeva socijalnog osiguranja i 80 hiljada brojeva povezanih bankovnih računa.

Glavna tužiteljka savezne države Njujork, Leticija Džejms, saopštila je da će odmah pokrenuti istragu incidenta, i dodala da je postalo previše uobičajeno za finansijske institucije da budu žrtve hakerskih upada.

Kompanija za kreditni rejting Ekvifaks saopštila je prošle nedjelje da će isplatiti 700 miliona dolara po tužbi da je prekršila zakon tokom hakerskog upada 2017. godine, kada su ukradeni lični podaci oko 147 miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG