Linkovi

Ukleta lokacija na njujorškoj restoranskoj sceni: ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu


Ukleta lokacija na njujorškoj restoranskoj sceni: ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu
Ukleta lokacija na njujorškoj restoranskoj sceni: ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu

Nakon niza propalih restorana na toj lokaciji, vlasnici novoga se osiguravaju blagoslovima svećenika raznih vjera

New York City obiluje etničkim restoranima: od albanskih do zambijskih. Međunarodnoj gurmanskoj sceni uskoro će se pridružiti i jedna ugostiteljska obitelj iz Francuske, s korijenima iz Rumunjske i Vijetnama. No, na njihovom će jelovniku biti – američki hamburger. Iako je hamburger vječni favorit masa, restoran je u ulici u kojoj je već zatvoreno mnogo restorana. Neki čak kažu da je ta lokacija ukleta. Međutim, vlasnici su se osigurali!

Ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu smatra se fantastičnom lokacijom. Međutim, u posljednjih deset godina tu su propala četiri restorana. Posljednji je bio otvoren samo devet mjeseci. Neki gastronomski časopisi idu tako daleko da tvrde da se radi o lokaciji koja je ukleta. No, to nije zastrašilo braću Moldovan iz Francuske. Oni su udružili snage, kao partneri u franšizi lanca restorana New York Burger Company.

Brice Moldovan je uvjeren da će se njihovi hamburgeri svidjeti njujorškoj multietničkoj populaciji: "Koristit ćemo sastojke i začine koji, pomiješani u raznim kombinacijama, daju burgerima talijanski, meksički, engleski, ili bilo koji drugi okus koji odgovara okusu mušterijine kuhinje."

Pri uređenju prostora, pažljivo se uklanjaju svi tragovi neuspjelih restorana. No, u slučaju da nove dekoracije i novi jelovnik nisu dovoljni, lokalni budistički svećenik pozvan je da blagoslovi ovaj prostor. I ne samo on – budući restoran već je blagoslovio i katolički svećenik, a rabin je na ulaz stavio mezuzu. Niti jedan od njih nije rekao da je praznovjeran niti da vjeruje da su neke lokacije same po sebi ‘uklete’. Svi su rekli da redovito obavljaju blagoslov ne samo domova i djece, već i poslovnih prostorija.

Svećenik Chodo kaže da biznis mora biti savjestan i pošten da bi bio uspješan: "To možemo nazvati duhovnošću, ili sviješću…i jedno i drugo stanje je vrlo bitno. Ne treba samu nuditi I prodavati proizvode, već treba I razumjeti što tui proizvodi jesu, odakle dolaze, na koji ih način pripremamo i konzumiramo."

Brice Moldovan u svom restoranu obećava svježu hranu, sezonski jelovnik i brzu uslugu. S takvim sastojcima i na izvrsnoj lokaciji, on je uvjeren da njegov restoran neće biti ‘uklet’. Otvaranje lokala predviđeno je za nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG