Linkovi

Ukinuta zabrana istospolnih brakova u Kaliforniji


Kako piše Washington Post, takva je odluka tek prvi korak u pravnom okršaju koji će, kako se očekuje, u konačnici završiti pred najvišim sudbenim tijelom u zemlji, Vrhovnim sudom

Na naslovnicama svih vodećih američkih dnevnika stoji naslov da je savezni sudac u Kaliforniji presudio da je zabrana istospolnih brakova u toj saveznoj državi neustavna. No, kako piše Washington Post, takva je odluka tek prvi korak u pravnom okršaju koji će, kako se očekuje, u konačnici završiti pred najvišim sudbenim tijelom u zemlji, Vrhovnim sudom. Sudac Vaughn Walker ustvrdio je da takozvani „Prijedlog broj 8“, što su ga birači tijesno odobrili 2008. godine kao amandman na Ustav Kalifornije, ne nudi nikakav racionalni razlog za uskratu vjenčanja istospolnim parovima. Kako se navodi u presudi, „Prijedlog broj 8“ samo kazuje da su parovi različitih spolova superiorniji istospolnim parovima. Protivnici istospolnih brakova najavili su žalbu na ovakvu odluku suda.

Zanimljivo je da su u ime tužitelja, nekoliko istospolnih parova, ovaj slučaj u sudu zastupali poznati odvjetnici David Boies i Ted Olson koji su nakon kontroverznih američkih izbora 2000. godine, na kojima je pobijedio George Bush bili na suprotnim stranama. U slučaju pred Vrhovnim sudom David Boies je zastupao bivšeg američkog potpredsjednika i demokratskog kandidata Ala Gorea tražeći daljnje prebrojavanje glasova u Floridi dok je Ted Olson zastupao pobjednika na Floridi, a time i predsjedničkih izbora, Georgea Walkera Busha.

Aktualni američki predsjednik Barack Obama proslavio je 49. rođendan. Los Angeles Times kaže da valja pogledati istini u oči i zaključiti kako približavanje ulasku u peto desetljeće života nije baš jako zabavno, naročito u situaciji kad vam supruga i djeca nisu blizu za zajedničko rođendansko slavlje. No predsjedniku Obami, kako piše dnevnik iz Kalifornije, situaciju je pogoršala Tajna služba koja skrbi o njegovoj sigurnosti. Naime, predsjednik Obama rođendanski dan započeo je sastankom s predstavnicima sindikata koji su mu htjeli donijeti rođendansku tortu. Međutim, iz sigurnosnih razloga torta je izbačena. Nakon sastanka predsjednik Obama se našalio kazavši da je razočaran time što nije bilo torte. „Morat ću porazgovarati s Tajnom službom“, dobacio je predsjednik Obama i dodao: „Mislim da oni upravo sada jedu moju tortu“.

XS
SM
MD
LG