Linkovi

Uhićenje i istraga Ive Sanadera - 'ironija gotovo šekspirijanskih razmjera'


Ivo Sanader ulazi u sud u Salzburgu
Ivo Sanader ulazi u sud u Salzburgu

Edward Joseph naglašava da su uhićenje odnosno pokretanje istrage tek početni koraci pravnog procesa te treba vidjeti kako će se on razvijati - ponajprije kakvi će se dokazi podastrijeti za i protiv bivšeg premijera.

Austrijske su vlasti priopćile da bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader mogao biti izručen Hrvatskoj za dva do tri tjedna, ukoliko pristane na izručenje. Međutim, Austrija je počela i vlastitu istragu protiv bivšeg hrvatskog premijera, za pranje novca. Uhićenje i istragu protiv Ive Sanadera komentiraju dva američka stručnjaka za regiju.

Američki stručnjak za jugoistočnu Europu Edward Joseph koji predaje na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, kaže da uhićenje Ive Sanadera pokazuje da 'kada je u pitanju korupcija, u Hrvatskoj više ne postoji imunitet niti za najviše državne dužnosnike'. Također – kaže ovaj bivši američki vojni časnik i predstavnik Međunarodne krizne skupine na Balkanu – uhićenje Ive Sanadera ukazuje i na to koliko je članstvo u Europskoj uniji atraktivan cilj. Zemlja-kandidat poput Hrvatske spremna je učiniti i teške stvari kako bi ispunila uvjete za članstvo.

Edward Joseph: "Međutim, treba zapamtiti i ovo. Hrvatska je upravo za vrijeme Ive Sanadera poduzela neke vrlo teške korake da postane ozbiljan kandidat za Uniju. To je velika ironija u svjetlu ovog što se sada dešava – ironija gotovo šekspirijanskih razmjera. Jer činjenica je da je upravo za vrijeme premijera Sanadera, Hrvatska riješila slučaj Gotovine. Ne treba zaboraviti da je upravo za vrijeme njegova mandata Hrvatska učvrstila svoju europsku orijentaciju."

Edward Joseph naglašava da su uhićenje odnosno pokretanje istrage tek početni koraci pravnog procesa te treba vidjeti kako će se on razvijati - ponajprije kakvi će se dokazi podastrijeti za i protiv bivšeg premijera.

Isto naglašava i Daniel Serwer, također sa Sveučilišta Johns Hopkins, koji kaže da ga sa Sanaderom 'vezuju prijateljske veze još iz ratnih vremena', te da vrlo poštuje to što je Sanader svojedobno 'okrenuo Zagreb u smjeru Europe'.

Daniel Serwer: "Ali, zakon je za svakog isti. Ja ne znam za što je on odgovoran, a za što nije. Dobar je znak to što Hrvatska primjenjuje svoje zakone i što će slučaj biti riješen na sudu. Čovjeka treba smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno."

Daniel Serwer, bivši američki diplomat, kaže da se nada da će se ovaj slučaj procesuirati 'u skladu sa zakonom, bez političkih utjecaja' - što je 'u interesu ne samo Ive Sanadera, već i same Hrvatske'. Ako se pokaže da su optužbe protiv Sanadera politički motivirane, to bi štetilo Hrvatskoj u ovoj završnoj fazi njezinih pregovora s Europskom Unijom - rekao je Daniel Serwer.

XS
SM
MD
LG