Linkovi

Rusija: Američki novinar ostaje u pritvoru


Evan Gerškovič na sudskom saslušanju u Moskvi
Evan Gerškovič na sudskom saslušanju u Moskvi

Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, ostaće u pritvoru, odlučio je sud u Moskvi koji je odbio njegovu žalbu na odluku o hapšenju.

Novinar Wall Street Journala i američka vlada negiraju optužbe.

Desetine novinara okupile su se da vide kolegu, koji je prvi američki dopisnik poslije Hladnog rata uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu. Gerškovič je djelovao smireno pred sudsko saslušanje. U prostoriji je bila američka ambasadorica u Rusiji.

Ruska Federalna služba bezbjednosti uhapsila je 31-godišnjaka u Jekaterinburgu u martu i optužila ga da je pokušao da dobije povjerljive informacije o ruskoj fabrici oružja.

Gerškovič, njegov poslodavac i Vlada SAD negiraju da je bio umiješan u špijuniranje i zahtijevaju njegovo oslobađanje.

Moskovski sud razmatra žalbu odbrane na pritvor.

Gerškovič bi mogao da bude kažnjen i sa 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Ruski advokati su rekli da su prethodne istrage u slučajevima špijunaže trajale od godinu do 18 mjeseci, a za to vrijeme optuženi ima vrlo malo kontakta sa spoljnim svijetom.

Američki novinar je uhapšen u trenutku visokih tenzija između Zapada i Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Aktivisti upozoravaju da Moskva sprovodi kampanju represije koja je bez presedana od sovjetske ere.

Otvoreni kritičar Kremlja, Vladimir Kara-Murza, u ponedjeljak je osuđen za izdaju zbog javnog osuđivanja rata i kažnjen sa 25 godina zatvora.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je prošle nedjelje sa Gerškovičevim roditeljima i ponovo osudio njegovo pritvaranje.

"Jasno stavljamo do znanja da je to što se dešava potpuno nezakonito", rekao je on.

Visoki ruski diplomata rekao je prošle nedjelje da bi Rusija možda bila voljna da razgovara o potencijalnoj razmeni zarobljenika sa SAD, koja uključuje Gerškoviča nakon njegovog suđenja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG