Linkovi

Uhapšen muškarac u Texasu koji je ubio komšije – krio se ispod gomile veša


Plakat sa likom Francisca Oropeze, osumnjičenog za petostruko ubistvo.
Plakat sa likom Francisca Oropeze, osumnjičenog za petostruko ubistvo.

Četvorodnevna potraga u Texasu za naoružanim muškarcem optuženim za ubistvo pet komšija okončana je u utorak kada su vlasti, postupajući po dojavi, pronašle osumnjičenog kako se krije ispod gomile veša u ormanu jedne kuće.

Francisco Oropeza, star 38 godina, uhapšen je u blizini mjesta Conroe, na oko 30 kilometara od Clevelanda gdje je ubio petero komšija u petak.

Oropeza je pucao iz vatrenog oružja po svom dvorištu kada su ga komšije iz susjedne kuće zamolile da ode i puca negdje dalje, jer su pokušavali da uspavaju bebu. Nedugo potom, Oropeza je došao u njihovu kuću, pucao iz automatske puške i ubio petero, među kojima i dijete.

Kuća u mjestu Cleveland u kojoj se dogodilo masovno ubistvo.
Kuća u mjestu Cleveland u kojoj se dogodilo masovno ubistvo.

Nadležni su prethodno bezuspješno danima tragali za Oropezom, uprkos nagradi od 80.000 dolara za njegovo prijavljivanje.

Dojava koja je okončala potjeru stigla je oko 5 popodne, a nešto više od sat vremena kasnije Oropeza je bio u pritvoru.

Nadležni ne žele da otkriju identitet osobe koja je pozvala policiju i prijavila ga, ali kažu da su imali više od 200 dojava. Policija nije objavila ko je vlasnik kuće u kojoj se Oropeza krio, niti da li je nekoga od stanara poznavao. Nisu željeli ni da odgovore na pitanja da li je neko od porodice i prijatelja pomagao Oropezi da pobjegne iz Clevelanda i da se sakrije.

Oropeza je inače državljanin Meksika koji je deportovan četiri puta između 2009. i 2016. godine, pokazuju zvanični podaci. Policija je već najmanje jednom dolazila kod njega u kuću po prijavi, zato što je pucao.

Sve žrtve su iz Hondurasa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG