Linkovi

Uhapšen i čovjek koji je snimao ubistvo Afroamerikanca u Georgiji


Mjesto na kojem je ubijen Ahmaud Arberyi u Brunswicku u Georgiji.
Mjesto na kojem je ubijen Ahmaud Arberyi u Brunswicku u Georgiji.

Čovjek koji je snimao ubistvo Afroamerikanca Ahmauda Arbery​ja u Brunswick u Georgiji, i čiji je snimak doveo do toga da budu uhapšeni osumnjičeni za njegovo ubistvo, takođe je uhapšen kao treći osumnjičeni u ovom slučaju.

Ahmaud Arbery ubijen je krajem februara dok je džogirao na ulici.

Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Gregory McMichael​ i njegov sin Travis su uhapšeni tek dva i po mjeseca kasnije, pošto je u javnost isplivao snimak na kojem se vidi kako Arberyja presreću svojim pikapom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Travis McMichael puca u njega.

Gregory i Travis McMichael
Gregory i Travis McMichael

Oni su se branili time da su mislili da je Arbery lopov, te krenuli da ga uhapse - jer država Georgia dozvoljava takozvano "civilno hapšenje".

Sve to je snimao William 'Roddie' Bryan​ koji je optužen kao saučesnik u ubistvu i pokušaju da nezakonito uhapsi Ahmada Arberyja, saopštila je policija u Georgiji, piše Reuters.

Njegov advokat Kevin Gough​ nije odgovrio na zahtjev za komentar, ali je ranije rekao da Bryan nije ni u kakvoj vezi sa optuženima ocem i sinom koji su osumnjičeni za ubistvo. Međutim, porodica ubijenog je tvrdila da je i Bryan učestvovao u ubistvu.

Bryan je prethodno policiji predao snimak ubistva, prije nego što je isplivao na društvene mreže.

Snimak je izazvao bijes u javnosti i otvorio pitanje zašto deset nedjelja poslije ubistva nisu uhapšeni osumnjičeni, kao i da li je to još jedan slučaj nekažanjavanja zločina nad crncima u SAD.

Nekoliko dana po objavljivanju snimka, uhapšeni su Gregory i Trasvis McMichael​ i optuženi za ubistvo.

Postupanje policije u Georgiji sada istražuju i više instance, a Sekretarijat za pravosuđe SAD istražuje da li je ubistvo Arberyja zločin iz mržnje - koji se smatra federalnim krivičnim djelom i za koji su zaprijećene strožije kazne.

XS
SM
MD
LG