Linkovi

Uhapšen Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS


Arhiv - Branislav Zeljković tokom konferencije za novinare, septembar 2020.
Arhiv - Branislav Zeljković tokom konferencije za novinare, septembar 2020.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uhapšen je jutros u Banja Luci.

Nakon jučerašnje akcije u kojoj su uhapšene tri osobe smatralo se da je Zeljković u bjekstvu, ali se u međuvremenu javio MUP-u RS-a.

Ubrzo je lišen slobode i sproveden na kriminalističku obradu.

„Zeljković se trenutno nalazi u službenim prostorijama MUP-a RS, gdje će kao i ostali osumnjičeni biti ispitan”, rekao je izvor iz istrage za Novosti.

U okviru jučerašnje akcije policija RS-a u Banjaluci je uhapsila Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca, potvrdila je Dragica Tojagić, portparolka Republičkog javnog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zeljković i ostali uhapšeni u akciji MUP-a danas bi trebalo da budu privedeni u Republičko tužilaštvo, gdje će nakon ispitivanja nadležni tužilac odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora.

Zeljković je kadar Ujedinjene Srpske, čiji je lider Nenad Stevandić, inače stranke koja se nalazi u vladajućoj koaliciji zajedno sa SNSD-om.

Stevandić je u kratkom komentaru za Buka portal rekao da „vjeruje da je ovo namještaljka u kojoj neko pokušava praviti simetriju sa kriminalnim nabavkama u Federaciji BiH”.

„Uvijek ću staviti ruku u vatru za ovakve ljude koji na ovako dobar način vode institucije. Ako se neko sad igra sa nama da bi pravio te simetrije tako što će napasti Zeljkovića iza kojeg stoji mala partija, grdno se prevario”, rekao je Stevandić.

Hapšenja u Banjaluci novinar Stefan Blagić tumači kao svojevrsnu pobjedu novinarstva i slobodnih medija. On je prvi pisao o malverzacijama u Institutu za javno zdravstvo u vezi sa nabavkama medicinske opreme od turističke agencije „Travel for fan”.

„Jako nam je sumnjivo bilo što jedna turistička agencija nabavlja medicinsku opremu, pa smo započeli sa detaljnijim istraživanjem. Ubrzo potom, došli smo do frapantnih saznanja, što o partijskim, što o rodbinskim poveznicama aktera naše priče, da bismo na kraju saznali i za višemilionski ugovor koji je navedena agencija napravila sa Institutom za javno zdravstvo”, rekao je Blagić, prenosi Buka.

Podsjećamo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila 2020. godine okvirni ugovor sa turističkom agencijom „Travel for fun” iz Banjaluke o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 1,3 miliona evra.

To se navodi u objavljenom ugovoru o nabavci na portalu Javnih nabavki BiH. Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija „Travel for fun”.

Transparency international BiH je u ovom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme „Procontrol” iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka (1,15 miliona evra).

Bojić je direktor kompanije „Procontrol“, a Marković, direktor turističke agencije „Travel for fun”.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su u septembru 2020. godine da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG