Linkovi

Uhapšen analitičar koji je pomogao da se sastavi dosije o Trumpu i Rusiji


Igor Dančenko (Foto: Twitter @IgorDanch)
Igor Dančenko (Foto: Twitter @IgorDanch)

Američke vlasti uhapsile su ruskog analitičara koji je obezbjedio informacije za dosije sastavljen tokom istraživanja veza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i Rusije, koje su finansirale demokrate.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u četvrtak da je Igor Dančenko uhapšen u okviru istrage specijalnog tužioca Johna Durhama. Protiv Dančenka je podignuta optužnica od pet tačaka, za davanje lažnih izjava Federalnom istražnom birou (FBI) o svojim izvorima informacija.

Dančenko je treća osoba, druga u dva mjeseca, protiv koje je podignuta optužnica u istrazi porijekla istrage o Rusiji, koju vodi Durham.

Dančenko je bio izvor Christophery Steele​u, bivšem britanskom špijunu kojeg je Demokratska stranka angažovala da ispita veze između Rusije i Trumpa tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Rezultati Steeleove istrage proslijeđeni su Federalnom istražnom birou, i korišteni su kada su federalne vlasti zatražile i dobile nalog za praćenje bivšeg saradnika Trumpove kampanje.

I dosije i Durhamova istraga su politički obojeni. Sekretarijat za pravosuđe je za vrijeme Trumpove administracije postavio Durhama, dok je Trump tvrdio da je istraga veza njegove kampanje sa Rusijom "lov na vještice". Također je tvrdio da je dosije, koji sadrži neke informacije koje nisu dokazane ili su diskreditovane, dokaz da demokrate sprovode politički motivisanu istragu.

Međutim, sporni dosije nije imao ulogu u pokretanju istrage veza Trumpa i Rusije. Specijalni tužilac Robert Mueller na kraju je utvrdio da postoje sumnjive veze između Trumpove kampanje i Rusije, ali da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Demokrate su kritikovale Durhamovu istragu kao politički motivisanu, ali je Bidenova administracija nije obustavila.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe je u svom izvještaju naveo da su FBI i Sekretarijat napravili propuste kada je riječ o dosijeu.

Dančenko, koji nije imenovan u tom izvještaju, u razgovoru sa istražiteljima FBI-a 2017. godine, o porijeklu i tačnosti dosijea, rekao je da "postoje potencijalni problemi sa Steeleovim predstavljanjem informacija".

Međutim, te Dančenkove primjedbe izostavljene su iz konačna tri zahtjeva za izdavanje naloga za praćenje, zbog čega je izgledalo da je dosije više kredibilan nego što je to mislio i jedan od njegovih izvora, navodi se u izvještaju generalnog inspektora Michaela Horowitz​a.

Dančenko, koji je prethodno radio za Institut Brookings, sam je sugerisao da informacije koje dao Steeleu nije trebalo predstaviti kao nespornu činjenicu.

"Ja sa dozom opreza posmatram čak i obavještajne podatke iz kredibilnih izvora. Ko zna, šta bi se dogodilo da nisu tačne? Da li je riječ samo o glasinama, ili postoji nešto više", rekao je Dančenko u prošlogodišnjem intervjuu za dnevnik New York Times.

U septembru je podignuta optužnica protiv Michaela Sussmanna​, advokata optuženog za davanje lažne izjave FBI-u tokom sastanka 2016. godine. Prošle godine, advokat koji radi za FBI izjasnio se da je kriv po optužbi da je izmijenio sadržaj maila povezanog sa prisluškivanjem bivšeg Trampovog saradnika Cartera Pagea.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG