Linkovi

Uhapšene dvije osobe zbog ratnih zločina u Lješevu kod Ilijaša


ilustracija
ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Zvornika i Rogatice uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 1992. godine počinile zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.

Prema saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni se terete da su izravni izvršitelji, koji su lično učestvovali u odvođenju i ubistvima žrtava s područja Lješeva kod Ilijaša u junu 1992. godine.

“Istraga se odnosi na zločin odvođenja i ubojstva 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Lješeva, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova obitelji Avdukić, Fazlić i Masnopita”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj odučit će o daljnjim aktivnostima u predmetu.

U bazi Balkanske istraživačkre mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) se navodi da su srpska vojska i policija u junu 1992. napale sela Lješevo, Kadariće, Luku i centar Ilijaša, kojom prilikom su strijeljana 22 stanovnika Lješeva. Srpski vojnici, uglavnom komšije, prema riječima mještana ovog ilijaškog naselja, nekoliko dana nakon strijeljanja žrtve su sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju.

XS
SM
MD
LG