Linkovi

Osnivač berze kriptovaluta FTX  optužen za prevaru u SAD-u


Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried

Komisija za osiguranje i razmjenu, agencija američke vlade koja regulira financijske transakcije i garantira uloge kao i pologe u bankama, objavila je u utorak optužnicu protiv Sam Bankman-Frieda, sada bivšeg čelnika kripto valute FTX, koji je proglasio bankrot 11. novembra.

Osnivač berze kriptovaluta FTX Bankman-Fried uhapšen je u ponedjeljak na Bahamima po nalogu američkih tužilaca. Kancelarija državnog tužioca Bahama saopštila je da očekuje da će on biti izručen Sjedinjenim Državama.

Bankman-Fried je, po optužnici koja je objavljena u južnom distriktu New Yorka, prikupljao novac od investitora u vrijednosti od 1.8 milijardi dolara, od maja 2019. do maja 2022, promovirajući FTX kripto platformu kao bezbjednu i ozbiljnu kripto burzu.

Međutim, kako tvrdi optužnica, Bankman-Fried je novac ulagača prebacivao na svoj privatno kripto-fond nazvan Alameda Research LLC, bez da je obavještavao ulagače, a potom je tim novcem nezakonito manipulirao, i taj isti novac trošio na izvjesne tajne investicije, kao i kupovinu raskošnih zemljišta i vila na brojnim lokacijama, uključujući i vilu od 16 miliona dolara za svoje roditelje, na Bahamima, gdje je i sam živio.

Novac je također, bez da su investitori znali, davao kao velike političke donacije objema američkim strankama i kandidatima, ali prvenstveno u većem broju demokratama.

"Bankman-Fried je milijarde dolara ulagačkog novca iz FTX-a prebacivao u Alamedu, svoj fond paralelan sa FTX-om, koji je potom koristio kao vlastitu kasu da kupuje luksuzne kuće i stanove, da daje krupne političke donacije, i vrši vlastita privatna ulaganja. Ništa od toga ulagači u FTX nisu znali, kao ni oni koji su pltaformu koristili kao kripto burzu za kupovinu i prodaju kripto valuta", kaže se u optužnici.

Čelnik Komisije američke vlade (Security and Exchange Commission) Gary Gensler je, između ostalog, izjavio prilikom obraćanja novinarima i ovo:

"Mi tvrdimo optužnicom da je Sam Bankman-Fried gradio kuću od karata na temeljim a prevara i laži, istovremeno uvjeravajući i dalje investiture da je njegova platforma najbezbjednija u svijetu za kripto valute. Navedena prijevara koju je počinio Bankman-Fried, poziv je svim kripto platformama da pod hitno moraju svoje poslovanje uskladiti za zakonim a koji postoje."

Milijarder, koji ima 30 godina, osnovao je berzu FTX 2019. na Bahamima. Ove godine u novembru podnio je zahtjev za bankrot pošto su trgovci kriptovalutama za samo 72 sata povukli 6 milijardi dolara.

Od tada se ispostavilo da je Sam Bankman-Fried tajno koristio 10 milijardi dolara sredstava klijenata da održi svoj trgovački posao.

On je trebalo da svjedoči pred Kongresom, ali to sada neće biti moguće.

Bankman-Fried je uhapšen u ponedjeljak u svom stambenom kompleksu i pojaviće se u utorak pred sudijom za prekršaje, saopštila je policija Bahama.

Bankman-Fried je ranije rekao da ne misli da snosi bilo kakvu krivičnu odgovornost.

"Nikad nisam pokušao da počinim prevaru", rekao je u intervjuu 30. novembra za New York Times.

Propast FTX-a dodatno je oštetila industriju kriptovaluta, koja je ove godine doživjela niz krahova.

XS
SM
MD
LG