Linkovi

Uhapšen naoružani mladić na ulasku u Vindzorski zamak


ARHIVA - Vindzorski zamak u Engleskoj.
ARHIVA - Vindzorski zamak u Engleskoj.

Britanska policija uhapsila je u subotu naoružanog muškarca na imanju Vindzorskog zamka u Engleskoj. 19-godišnji mladić iz Sauthemptona ušao je na zemiljište zamka oko 8:30 na dan Božića i sada je u pritvoru. 

“Muškarac je uhapšen pod sumnjom da je nedozvoljeno ušao na zaštićenu lokaciju, kao i zbog posjedovanja oružja", saopštila je predstavnica britanske policije Rebeka Mirs. “Možemo da potvrdimo da su bezbjednosne procedure pokrenute od trenutka kada je ušao na zemljište zamka, i da nije ušao ni u jednu od zgrada."

Članovi kraljevske porodice su obaviješteni o incidentu.

Kraljica Elizabeta II provodi Božić u Vindzoru, pošto je odlučila da ove godine ne odsjedne u Sendringemu, kraljevskom imanju na istoku Engleske, gdje tradicionalno provodi novogodišnje praznike sa porodicom. Neće se pojavljivati u javnosti a tokom praznika će je posjetiti najbliži rođaci među kojima je njen najstariji sin, princ Čarls.

Britanska kraljica Elizabeta snima svoju tradicionalnu božićnu poruku u Vindzorskom zamku, 23. decembra 2021.
Britanska kraljica Elizabeta snima svoju tradicionalnu božićnu poruku u Vindzorskom zamku, 23. decembra 2021.

U svojoj tradicionalnoj Božićnoj poruci naciji, koja je ove godine bila neoubičajeno lična, kraljica Elizabeta je govorila o gubitku svog supruga princa Filipa. Rekla je da, dok je Božić za mnoge "srećan trenutak", može da bude težak za one koji su izgubili nekog od svojih voljenih, i da ove godine to razumije pošto je ostala bez Filipa posle 73 godine braka.

"Njegovo osjećanje službe, intelektualna radoznalost i sposobnost da pronađe nešto zabavno u svakoj situaciji bili su neizmjerni", rekla je u tradicionalnoj snimljenoj poruci, odajući počast svom "voljenom FIlipu."

Kraljica Elizabeta pozvala je Britance da uprkos tuzi koju je izazvala pandemija, proslave praznike sa prijateljima i porodicom.

"“Dok kovid još jednom znači da ne možemo da proslavimo sasvim onako kako bismo željeli, i dalje možemo da uživamo u lijepim tradicijama, bilo da su to božićne pesme, kićenje jelke, davanje i primanje poklona ili gledanje omiljenog filma čiji kraj dobro znamo."

Kraljica je takođe govorila o svom predstojećem Platinastom jubileju koji počinje narednog februara kada će proslaviti 70 godina na prijestolu. Ona je najduže vladajući monarh u britanskoj istoriji, od 2015. kada je premašila kraljicu Viktoriju, svoju čukunbaku.

Izjavila je da se nada da će taj jubilej biti prilika da "ljudi izraze zahvalnost zbog ogromnih društvenih, naučnih i kulturnih promjena" koje su se odigrale u proteklih 70 godina, i sa osjećanjem sigurnosti pogledaju u budućnost."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG