Linkovi

Ugledni američki advokat proglašen krivim za ubistvo žene i sina


Aleks Murdo poslije izricanja osuđujuće presude, 2. mart 2023.
Aleks Murdo poslije izricanja osuđujuće presude, 2. mart 2023.

Poznati advokat iz Južne Karoline, Aleks Murdo, proglašen je krivim za ubistvo svoje supruge Megi i sina Pola. Slučaj i suđenje zaokupljali su ogromnu pažnju javnosti s obzirom na to da je porodica Murdo veoma imućna i uticajna u Južnoj Karolini.

VALTERBORO -Porota je odlučivala manje od tri sata i proglasila je Murdoa krivim za dva ubistva, poslije suđenja koje je trajalo šest nedelja.

Aleks Murdo, star 54 godine, sada se suočava sa doživotnom zatvorskom kaznom bez mogućnosti puštanja na slobodu, za svaku od dvije tačke optužnice. Sud će izreći tačnu kaznu u petak u 9.30 ujutru po lokalnom vremenu.

Murdo je napravio malu grimasu kada je presuda pročitana. Pošto je izricanje završeno, sa lisicama na rukama odveden je iz sudnice.

U optužnici stoji da je njegova 52-godišnja supruga Megi ubijena iz automatske puške, a njihov 22-godišnji sin Pol iz pištolja. Ubistvo je počinjeno na njihovom imanju 7. juna 2021.

Tužilaštvo nije moglo da pronađe oružje kojim su Murdoovi ubijeni, kao ni biološke dokaze, ali je bilo mnogo drugih dokaza koji su ukazivali da je Aleks kriv - kao što je video snimak sa Polovog telefona, napravljen nekoliko minuta prije ubistva, na kojem se čuju glasovi svo troje članova porodice.

Snimak je direktno suprtostavljen Murdoovoj tvrdnji da je u vrijeme ubistva bio kod svojih roditelja, a kada se vratio na imanje navodno je otkrio tijela i pozvao policiju.

"Megi i Pol Murdo danas su dobili pravdu. Današnja presuda dokazuje da niko - ko god da ste u društvu - nije iznad zakona", kazao je državni tužilac Južne Karoline Alan Vilson.

Tokom šest nedelja saslušano je više od 75 svjedoka i izvedeno više od 800 dokaza. Porotnici su mogli da čuju i priče o finansijskim malverzacijama koje je Aleks Murdo sprovodio, pokušaju da iscenira sopstveno ubistvo kako bi njegov stariij sin, Baster, dobio njegovo životno osiguranje.

Za porodicu Murdo vezuje se i smrt kućepaziteljke na njihovom imanju, kao i fatalna brodska nesreća u kojoj je poginula jedna devojka, a za koju se sumnjiči Pol Murdo.

Aleks Murdo tokom izricanja presude, 2. mart 2023.
Aleks Murdo tokom izricanja presude, 2. mart 2023.

Šestonedeljna saslušanja svjedoka završena su Murdoovim svjedočenjem u kojem je priznao finansijske malverzacije, da je krao milione dolara od svojih klijenata i lagao u istrazi da nije bio na imanju u vrijeme ubistva, ali je tvrdio da je nevin.

"Nisam ubio Megi, nisam ubio Pola. Ne bih ih nikad povrijedio, ni pod kojim okolnostima", kazao je Murdo.

Ko je Aleks Murdo?

Ovaj advokat dolazi iz porodice koja je decenijama imala svoje predstavnike u lokalnom pravosuđu.

Njegov otac, deta i pradeda bili su okružni tužioci više od 80 godina, a advokatska kancelarija Aleksa Murdoa je godinama uspješno poslovala i bila poznata po tužbama protiv velikih kompanija.

Murdo je sada isključen iz advokatske komore i priznao je da je ukrao milione dolara iz svoje kancelarije, kao i od klijenata, jer je bio zavistan od opijata. Murdo je čeka suđenje za oko 100 drugih tačaka optužnice, uglavnom finansijskih malverzacija.

Tužilaštvo tvrdi da se Murdo plašio da će supruga i sin otkriti šta je sve radio, i da ih je ubio zbog toga.

Očekuje se da će njegovi zastupnici uložiti žalbu na ovu presudu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG