Linkovi

Uganda optužuje osam novinara za izdaju


Arhiva - Ugandijci čitaju tabloid Red pepper u Kampali, 25. februara 2014.
Arhiva - Ugandijci čitaju tabloid Red pepper u Kampali, 25. februara 2014.

Vlasti Ugande uhapsile su osam viših članova redakcije nacionalnog lista Red pepper i optužile ih za izdaju.

Policija je upala u prostorije lista koji izlazi na engleskom jeziku, u Kampali, i privela novinare, koji su optuženi zbog objavljivanja lažne vijesti pethodnog dana.

U vijesti se, pozivajući se na neimenovani izbor, kaže da predsjednik Ugande, Yoweri Musaveni, planira svrgavanje predsjednika Ruande, Paula Kagameu

Osim za izdaju, novinari se terete zbog "nasilne komunikacije i objavljivanja informacija štetnih po nacionalnu sigurnost", rekao je portparol policije Reuters. Nije mogao da kaže kada će se novinari pojaviti pred sudom.

Američka posmatračka grupa Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvala je Ugandu da odmah oslobodi osmoricu.

"Uganda pokušava da zastraši i ušuti novinare i zaposlene u Red pepperu hapšenjima i upadima", rekla je u New Yorku Angela Quintal, koordinatorka Afričkog programa. "Izvještavanje o politici nije krivično djelo. Novinarima u Ugandi mora biti omogućeno da izvještavaju bez straha od odmazde."

Lokalni mediji, uključujući i Red pepper, izveštavali su ovog mjeseca o tenzijama između Ugande i susjedne Ruande, po pitanju niza ekonomskih i sigurnosnih sporova. Ministarstvo spoljnih poslova Ugande odbacilo je izvještaje i glasine, insistirajući na tome da su odnosi između dvije zemlje bez problema.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG