Linkovi

Udovica jednog od pionira rocka pomaže mladim talentima


Tisuće glazbenika okupljalo se prošli tjedan u Austinu, u Texasu, na festivalu South by Southwest, mnogi u nadi da će naći agenta, sklopiti ugovor za snimanje ili barem dobiti malo više publiciteta, što bi pomoglo njihovim karijerama. U Austinu se zatekla i udovica jednog od pionira rock-and-rolla, Buddyja Hollyja, čiji utjecaj se i danas osjeća, i putem glazbe i putem zaklade – Buddy Holly Foundation - koja pomaže mladim glazbenicima da ne padnu u iste zamke kojih je i on bio žrtva pedesetih godina.

Na mnogim zabavama i koncertima i skupovima festivala South by Southwest predstavlja se nova glazba. Jedan je održan u čast Buddyja Hollyja, teksaškog kantautora koji je poginuo u avionskoj nesreći dok je bio na turneji, 1959.,u dobi od samo 22 godine.

Skup je organizirala Zaklada Buddyja Hollyja čiji je glavni pokretač njegova udovica, Maria Elena Holly.

Cilj zaklade je, između ostaloga, pomoći ambicioznim mladim umjetnicima nositi se s uspjehom, s njegovom negativnom stranom.

Buddy Holly je, kaže Maria Elena, izgubio prava na neke od svojih pjesama jednostavno zato što je bio neuk u glazbenom biznisu, bez ikakvog iskustva. Ideja za osnivanje zaklade, kaže Maria Elena, došla je od samog Buddyja.

“Uvijek je govorio – kad dođem do malo novca, pokrenut ćemo nešto za pomoć mladima da bi znali više nego što sam znao ja, da ne moraju prolaziti kroz ono kroz što sam ja morao prolaziti.”


Stephen Easley, odvjetnik iz Austina koji radi u glazbenoj industriji, kaže da zaklada pomaže mladim muzičarima da nauče više o poslovnim aspektima. “Da bolje razumiju detalje ugovora i pravnu stranu posla kako bi izbjegli klopkama.”

Buddy Holly Foundation, kaže Easley, dodijelit će početkom iduće godine nagradu u visini od 10.000 dolara plus besplatne menadžerske usluge. Nagrada nosi ime po jednoj Hollyjevoj pjesmi – Learning the Game. “Od Buddyja možete povući izravnu liniju do svakog muzičara koji danas svira gitaru,” ističe Easley.

Bend zvan Wagoneers izvodi mnoge Buddyjeve pjesme. Monty Warden pjeva neke od njih i kaže da su još uvijek magične. “Buddy i Chuck Berry su bili prvi veliki rock glazbenici i te pjesme jednostavno i dalje žive.”

Ray Garcia je u Austin došao iz New Mexica, s grupom mladih kantautora; zaintrigirala ga je Hollyjeva glazba. “Sviđa mi se. Mislim da bih mogao izvoditi neke njegove pjesme, dodati im možda nešto novo.”

Za mnoge mlade izvođače, rođene dugo nakon smrti Buddyja Hollyja, njegove su pjesme i dalje svježe. Zaklada Buddyja Hollyja i Maria Elena Holly i trude se da ni mladi ni stariji glazbenici ne zaborave Hollyjeve pjesme, da im ne dopuste da budu izgubljene.
XS
SM
MD
LG