Linkovi

Udarna grupa za trgovinu ljudima održala sastanak nakon američkog upozorenja o obustavi pomoći


Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija
Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima održala je danas sastanak, a koji je uslijedio nakon što je zamjenica direktora USAID-a rekla kako će BiH ostati bez američke pomoći ako se ne krene u rješavanje tog problema.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Gordana Tadić ujedno je rukovoditeljica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija.

Nakon sastanka, putem saopštenja iz Tužilaštva BiH je saopšteno o čemu se govorilo.

Prema saopštenju, procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima doprinijet će, kada se uspostavi, mreža tužilaca i istražilaca, kao i koordinacioni timovi. Radi se u uspotavi ove mreže na svim nivoima vlasti u BiH, rečeno je.

Na sastanku se govorilo o sprovedbi Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH i Strategije integriratnog upravljanja granicom BiH. Riječi je bilo i o povećanom broju krivičnih djela krijumčarenja ljudi a vezano za je migrantsku situaciju u zemlji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici tužilaštava, policijskih sigurnosnih i agencija za sprovođenje zakona.

Zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick u prošlosedmičnom intervju za Radio Slobodna Evropa je rekla da će SAD ukinuti kompletnu pomoć BiH ako vlasti ne budu spremne da se nose sa tim problemom.

Ona je rekla da SAD i predsjednik Donald Trump koncept trgovine ljudima tretiraju kao ozbiljan problem.

„BiH je bila zemlja gdje to nije bio problem, ali tokom vremena, vidjeli smo pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustave trgovinu ljudima", kazala je Glick.

Na američko upozorenje reagovao je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, rekavši za Radio Slobodna Evropa da je BiH već sve ispunila po pitanju trgovine ljudima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG