Linkovi

Udar izraelske vojske na Hamas nakon lansiranja zapaljivih balona na Izrael


Arhiva - Pojaz Gaze i Izrael.
Arhiva - Pojaz Gaze i Izrael.

Izraelski borbeni avioni napali su dva cilja u Pojasu Gaze u subotu, saopštila je izraelska vojska (IDF), kao odgovor na zapaljive balone koji su iz Gaze puštani u Izrael.

Izraelska vojska napala je, kako je rekla, vojnu bazu Hamasa i lokaciju za lansiranje raketa nakon što su četiri zapaljiva balona lansirana ka Izraelu, zapalivši prostor na kopnu i oštetivši poljoprivredno zemljište.

Nema izvještaja o žrtvama u Izraelu ili Gazi, a Hamas još nije komentarisao događaje.

Izraelski mediji izvijestili su da su četiri požara izazvana zapaljivim balonima izbila u petak popodne u područjima blizu Pojasa Gaze.

Puštanje balona uslijedilo je dva mjeseca nakon 11-dnevnog rata između Izraela i Hamasa, četvrtog otkad je ta militantna grupa preuzela vlast u Gazi 2007.

Izrael nije učinio mnogo na ublažavanju blokade te teritorije od završetka borbi, a čini se da Hamas koristi zapaljive balone kao taktiku pritiska. Novi premijer Izraela Naftali Benet uporedio je lansiranje balona sa raketnom vatrom.

Izrael i Egipat održavaju blokadu Gaze koja uključuje izraelsku kontrolu nad obalom i vazdušnim prostorom teritorije i ograničenja kretanja ljudi i robe na teritoriji i van nje. Izrael kaže da je zatvaranje potrebno kako bi se spriječilo naoružavanje Hamasa, dok kritičari kažu da mjere predstavljaju kolektivnu kaznu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG