Linkovi

Učenje kineskog jezika širi se po američkim školama


Učenje kineskog jezika širi se po američkim školama

Škola St. Mary’s dodala je mandarinski svom jezičnom programu i postala je prva škola u zemlji koja je počela s programom nastave nazvanim Konfucije, kojeg djelomično financira kineska vlada

Pri kraju svog službenog posjeta Sjedinjenim Državama, kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je jednu srednju školu u Chicagu. Walter Payton College jedna je od desetaka škola u Americi koje pružaju učenje kineskog jezika i kulture putem programa kojeg djelomično financira kineska vlada. U školi St. Mary’s u Medfordu učenici trećeg razreda srednje škole ponavljaju riječi za tradicionalne kineske instrumente. Ovi šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci već četvrtu godinu uče mandarinski kineski. Iako im je vokabular još prilično ograničen, predstavljanje im je prava rutina. Carly Irvine nije sigurna kada će se točno koristiti znanjem kineskog izvan učionice, no uvjerena je da će taj dan doći: "Budući da Kina i Amerika usko surađuju i jačaju svoje veze, mislim da će u budućnosti biti vrlo važno znati kineski".

Škola St. Mary’s dodala je mandarinski svom jezičnom programu 2005. godine, a prije tri godine postala je prva škola u zemlji koja je počela s programom nastave nazvanim Konfucije, kojeg djelomično financira kineska vlada. U sklopu tog programa, nastavnika kojeg kinesko Ministarstvo obrazovanja pošalje u školu u Sjedinjene Države, ministarstvo plaća oko 50 posto njegove plaće i životnih troškova, te mu pribavlja nastavni materijal - knjige i kompjuterske programe. Frank Phillips, ravnatelj škole St. Mary’s, kaže da su roditelji nekih učenika u uglednim privatnim školama koje pripremaju učenike za fakultet bili skeptični kad je mandarinski bio prvi put ponuđen, i pitali se zašto umjesto njega to ne bi bio španjolski. St. Mary’s inače nudi španjolski, a uz njega i njemački i latinski. No, Frank Phillips kaže da će učenici sa znanjem kineskog biti u prednosti u svijetu u kojem Kina ubrzano postaje globalna gospodarska supersila. On pritom priznaje da prihvaćanje novca od kineske vlade izaziva sumnjičavost u njegovoj zajednici:"Svi me pitaju je li to veliki propagandni korak, neki nečisti komunistički plan Kine. To je neka vrst hladnoratovske sumnjičavosti. No, to je daleko od istine".

U međuvremenu, obrazovni program kineskog jezika naišao je na podršku predstavnika ove zajednice u državnom zakonodavstvu. A privukao je i pažnju drugih javnih škola u okrugu. Ashland, obližnja škola u kojoj se za učenje kineskog prijavilo stotinu učenika, obratila se St. Mary’s za pomoć pri odabiru nastavnika jezika iz Kine. Ravnatelj Ashlanda, Juli Di Chiro kaže da će znanje jezika biti dragocjeno za ove učenike ako će, kako se predviđa, Kina ubuduće igrati još veću ulogu na globalnoj sceni. Ona kaže da njena škola sljedeće godine namjerava uposliti još jednog nastavnika kineskog kako bi jezičnu nastavu moglo pohađati još više učenika. Učitelji u Ashlandu čak su pozvali da im se na nastavi pridruži dvadesetak kineskih tinejdžera, kako bi lokalni učenici bili u direktnijem dodiru s kineskom kulturom i doživjeli raznolikost:"Moramo osmisliti načine na koji će se naši učenici ugodno osjećati u multi-etničkom i multi-kulturalnom okruženju – jer u takvom će svijetu djelovati, jednom kad se zaposle".

Program učenja kineskog jezika kojeg financira kineska vlada širi se i u druge gradove u zemlji. Sada se nudi u više od 50 drugih škola i sveučilišta širom Sjedinjenih Država – ali i u preko trideset država širom svijeta – među ostalima, u Argentini, Pakistanu, Keniji i Rusiji.

XS
SM
MD
LG