Linkovi

Učenik pucao u školi u Finskoj - jedno dijete ubijeno, dvoje ranjeno


Pripadnici finske policije tokom akcije u školi Viertola, u Vantai, nedaleko od Helsinkija, 2. aprila 2024.
Pripadnici finske policije tokom akcije u školi Viertola, u Vantai, nedaleko od Helsinkija, 2. aprila 2024.

U pucnjavi u školi u predgrađu Helsinkija jedno dijete je ubijeno, dok je dvoje ranjeno, a 12-godišnji napadač je priveden, saopštila je lokalna policija.

Žrtve napada su prebačene u bolnicu, a zgrada škole je blokirana, rekao je Reutersu portparol policije. Roditelji preuzimaju djecu iz druge školske zgrade udaljene nekoliko stotina metara.

Osumnjičeni za napad je priveden u predgrađu Siltamaki, a kod njega je pronađeno oružje. Za sada nema drugih osumnjičenih, saopštila je policija.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama, a čiju atentičnost Reuters nije uspio da potvrdi, vide se dvojica policajaca kako kleče pored osumnjičenog napadača koji je ležao licem prema trotoaru.

Nisu odmah saopšteni detalji o identitetu djece ili stanju dvoje ranjenih.

Pucnjava se dogodila u školi Viertola u Vanti, predgrađu Helsinkija, koja ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i 90 zaposlenih, saopštila je opština.

Pripadnici finske policije tokom akcije u školi Viertola, u Vantai, nedaleko od Helsinkija 2. aprila 2024.
Pripadnici finske policije tokom akcije u školi Viertola, u Vantai, nedaleko od Helsinkija 2. aprila 2024.

Anja Hietamies, majka 11-godišnje učenice, rekla je za Reuters da je poslije pucnjave dobila poruku od kćerke.

"Rekla je da su u mračnoj, zaključanoj učionici, da im nije dozvoljeno da razgovaraju telefonom, ali da mogu da šalju poruke", rekla je Hietamies, dodajući da je njena kćerka uplašena.

Ministrica unutrašnjih poslova Mari Rantanen objavila je na X-u:

"Dan je počeo na užasan način... Mogu samo da zamislim bol i zabrinutost koje mnoge porodice trenutno doživljavaju. Osumnjičeni počinilac je uhvaćen".

Premijer Peteri Orpo rekao je da je duboko šokiran zbog pucnjave.

"Moje misli su sa žrtvama, njihovim najmilijima i ostalim učenicima i zaposlenima", napisao je on na X-u.

Prethodne pucnjave u školama u Finskoj stavile su oštar fokus na finsku politiku oružja.

Peka-Erik Auvinen je 2007. u srednjoj školi Jokela, blizu Helsinkija, pucao i ubio šest učenika, školsku medicinsku sestru, direktora i sebe iz pištolja.

Godinu dana kasnije, 2008. Mati Sari, takođe učenik, otvorio je vatru na drugove u stručnoj školi u Kauhajokiju, koja se nalazi na sjeverozapadu Finske. Ubio je devet učenika i jednog zaposlenog prije nego što je izvršio samoubistvo.

Finska je pooštrila svoje zakone o oružju 2010. godine, uvodeći test sposobnosti za sve podnosioce zahtjeva za dozvolu za oružje. Starosna granica za nošenje oružja je također promijenjena na 20 sa dotadašnjih 18 godina.

Postoji više od 1,5 miliona licenciranog vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, u kojoj su lov i gađanje u mete popularni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG