Linkovi

Ubrzava se evakuacija iz Afganistana, Pentagon planira letove do 31. avgusta


Porodice koračaju ka avionu na aerodromu u Kabulu, 24. avgusta 2021. (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)
Porodice koračaju ka avionu na aerodromu u Kabulu, 24. avgusta 2021. (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)

Zapadne zemlje ubrzavaju evakuaciju građana iz Afganistana uoči isticanja roka za povlačenje stranih trupa 31. avgusta, dok se sve više strahuje da mnogi Afganistanci koji su im pomagali neće moći da napuste zemlju i da će biti prepušteni neizvjesnoj sudbini pod upravom talibana.

Iz Pentagona je saopšteno da će američka vojska nastaviti da evakuiše ljude sa aerodroma u Kabulu do 31. avgusta ako to bude potrebno, ali da će posljednjih par dana u fokusu biti i povlačenje američkih trupa i prebacivanje vojne opreme.

Na aerodromu se trenutno nalazi oko 5.400 američkih vojnika. General major Vilijam Tejlor, član Združenog generalštaba američke vojske, rekao je na konferenciji za novinare da više od 10.000 ljudi na aerodromu čeka da bude evakuisano, da je prethodna 24 sata evakuisano 19.000 ljudi, a ukupno oko 88.000 od kraja jula, te da jedan avion polijeće na svakih 39 minuta.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da je od 6.000 američkih državljana, za koje je utvrđeno da su u Afganistanu, od sredine avgusta evakuisano najmanje 4.500 sa porodicama, a da State Department pokušava da uspostavi kontakt sa preostalima.

Blinken je dodao da pojedini Amerikanci i dalje razmatraju da li da napuste Afganistan u zavisnosti od situacije na terenu. Takođe je poručio da će SAD nastaviti da pomažu onima koji žele da odu iz te zemlje "dok god to bude potrebno" i da će u te svrhe upotrebiti sva diplomatska i ekonomska sredstva.

Uz američke državljane, iz Afganistana se proteklih dana evakuišu ugroženi Afganistanci, te državljani drugih zemalja kao što su Kanada i Njemačka.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG