Linkovi

Trumpova rasna retorika kao rizična izborna strategija


El Paso: pomen žrtvama masovne pucnjave (L) i migranti koji čekaju ulaz u SAD na američko-meksičkoj granici (D)
El Paso: pomen žrtvama masovne pucnjave (L) i migranti koji čekaju ulaz u SAD na američko-meksičkoj granici (D)

Reakcije američkog predsjednika Donalda Trumpa, povodom masovnih ubistava počinjenih na tlu Sjedinjenih Država proteklog vikenda, još jednom su skrenule pažnju na formulacije koje Trump koristi govoreći o imigrantima i manjinama.

Dio američke javnosti ocjenjuje ih kao rizičnu strategiju za pobjedu na narednim izborima 2020. Takva retorika mogla bi mu pomoći da pridobije podršku bjelačke radničke klase – ali i otuđiti umjereniju struju koja ga je podržala 2016.

U jeku pucnjave u kojoj su cilj napadača bijelca bili imigranti – demokrate su još jednom optužile predsjednika Donalda Trumpa da podgrijava rasne tenzije u zemlji.

Trampova retorika i predsednički izbori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Prije tri godine – tadašnji predsjednički kandidat Trump Meksičke imigrante označavao je kao silovatelje i kriminalce. Potom je, kao predsjednik, izbjegao da negira tvrdnje pojedinih grupa bijelih nacionalista. Aleks Konant, bivši republikanski strateg i stručnjak konsultantske kuće Fire House Strategies taj trend vidi kao dio političkog instinkta i izborne strategije.

“Mislim da je svjestan toga da njegove pristalice vole da ga vide kako se bori. A sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata koji su u opoziciji", kaže Konant.

Sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata: Aleks Konant
Sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata: Aleks Konant

Nedavno, predsjednik Donald Trump privukao je medijsku pažnju napadima na članove Kongresa iz redova nacionalnih manjina. Konkretno, okrug demokratskog kongresmena Ilajdže Kamingsa naseljen mahom crnačkim stanovništvom, Trump je označio odvratnim mjestom zaraženim pacovima i glodarima.

Dok je o članicama Kongresa i pripadnicama manjinskih nacionalnih grupa – govorio kao o radikalima koji treba da se vrate u pokvarena i kriminalom zaražena mjesta odakle su došli.

Time, ukazuje Džon Halpin, iz nevladine organizacije Centar za američki progres, njegove nedosljednosti nisu toliko uočljive.

“Dominira raspravom. Pokreće ljude da se interesuju za teme koje ga brinu. Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao", kaže Halpin.

Trampovi kritičari ukazuju da sporovi u javnosti na koje ukazuje, skreću pažnju sa neispunjenih obećanja – poput obaranja cijena zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama.

Dok demokratski predsjednički kandidati debatuju o prijedlozima reforme zdravstvene zaštite i drugih sektora - predsjednik države optužuje političke protivnike da su radikalni socijalisti za koje tvrdi da će uništiti ekonomiju koja je prošle godine ojačala za tri odsto.

“Svakako bi želio da oktobra 2020. godine ljudi Demokratsku stranku vide kao karikaturu nasuprot njemu kao jedinoj osobi koja građane dijeli od radikalizma", smatra stručnjak Džon Halpin.

Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao: Džon Halpin
Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao: Džon Halpin

Trumpove posvećene pristalice podržavaju oštre mjere čija je svrha smanjivanje priliva migranata. Međutim, postoji zabrinutost da bi predsjednikova retorika, kao i izvještaji o nehumanom tretmanu migranata, mogla odagnati umjereniju republikansku struju - čija mu je podrška potrebna.

Aleks Konant ukazuje na takav scenario ako tema predstojećih izbora bude isključivo Trump.

“Ukoliko predsjednički izbori prerastu u referendum o Trumpu i njegovom temperamentu – on zaista rizikuje da izgubi podršku republikanaca iz predgrađa, možda čak i žena glasača – koji možda podržavaju politiku koju vodi. Ali im se ne dopadaju njegove objave na tviteru", navodi Konant.

Kakav će politički učinak imati Trumpovi rasno usmereni napadi jedno je od glavnih pitanja izbora koji se održavaju 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG