Linkovi

Ubici Roberta Kenedija odobreno puštanje na uslovnu slobodu poslije 50 godina


Sirhan Sirhan proveo je 50 godina u zatvoru
Sirhan Sirhan proveo je 50 godina u zatvoru

Ubica američkog senatora Roberta F. Kenedija, Sirhan Sirhan, biće pušten na uslovnu slobodu poslije 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kenedijevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju.

Ova odluka je velika pobjeda za 77-godišnjeg zatvorenika kome je 15 puta odbijen zahtjev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uslovnu slobodu razmatraće ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmijeni.

Daglas Kenedi, koji je bio dijete kada mu je otac ubijen 1968, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja prijetnju.

"Uspio sam da se vidim oči u oči sa gospodinom Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam cio život živio u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju".

Njujorški senator i brat ubijenog predsjednka Džona F. Kenedija, ubijen je 6. juna 1968. u hotelu Ambasador u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka pošto je proglasio pobjedu na primarnim izborima u Demokratskoj stranci u Kaliforniji.

Sihran je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne sjeća ubistva.

Njegova advokatica Anđela Beri tvrdila je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sihran danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo ovakvoj odluci odbora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG